Cultură
Redactor: BucPress
05 octombrie 2021

Militarii căzuți în Primul Război Mondial, comemorați la Berestea, regiunea Cernăuți

Militarii căzuți în Primul Război Mondial, comemorați la Berestea, regiunea Cernăuți
05 octombrie 2021

Militarii căzuți în Primul Război Mondial, comemorați la Berestea, regiunea Cernăuți

La 3 octombrie 2021 în localitatea Berestea, regiunea Cernăuți, a avut loc o acțiune comemorativă în cinstea soldaților basarabeni căzuți pe câmpurile de luptă sau decedați în lagărele de prizonieri din Primul Război Mondial (1914-1918).

Evenimentul a avut loc în curtea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din localitate, unde în perioada interbelică în memoria soldaților locali a fost ridicat o troiță-monument. Slujba de pomenire pentru sufletele celor trecuți în eternitate a fost oficiată de preotul paroh Eugen Bodean.

Manifestarea a fost organizată de Societatea culturală „Valea Prutului” și Asociația sportiv-culturală „Ștefan cel Mare și Sfânt”, în colaborare cu comunitatea satului Berestea. Un rol important în reamenajarea troiței și organizarea evenimentului ce s-a desfășurat l-au avut membrii familiei Cociurca - Radu, Jana, Andrei și Alexandru, Cristina Perebucovschi, dar și activistul nouasulițean Alexandru Muntean.

La eveniment au participat zeci de credincioși, urmași și rudele celor căzuți pe câmpurile de luptă, profesori și oameni de cultură.

Trebuie de precizat că Troița-monument din Berestea, închinată eroilor căzuți în luptele purtate în „Marele Război”, a fost ridicată în perioada anilor 1937-1938. Semnificația ei istorică fusese stabilită de frații Alexandru și Andrei Cociurca. Pe una din laturile sale este inscripționat că monumentul fusese ridicat la inițiativa lucrătorilor căminului cultural din localitate, prin contribuția localnicilor. Din păcate, celelalte laturi au fost acoperite de un strat de tencuială ceea ce îngreuiază mult identificarea numelor eroilor. Cel mai probabil, fapta meschină fusese săvârșită încă în perioada sovietică cu intenția de a înlătura semnificația monumentului.

Sperăm ca această frumoasă tradiție menită să păstreze în conștiința generației moderne a memoriei eroilor și evenimentelor militare ale istoriei neamului ce au marcat sute de mii de familii, să prindă adânci rădăcini în satele din ținutul nostru. 

Sergiu Barbuța

Agenția BucPress – www.bucpress.eu


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 656


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți