Cultură
Redactor: Svetlana Pantea
11 ianuarie 2022

La Sighetu Marmației s-a desfășurat cea de-a 29-a ediție a Festivalului de Colinde, Datini și Obiceiuri de Iarnă la Ucraineni

La Sighetu Marmației s-a desfășurat cea de-a 29-a ediție a Festivalului de Colinde, Datini și Obiceiuri de Iarnă la Ucraineni
11 ianuarie 2022

La Sighetu Marmației s-a desfășurat cea de-a 29-a ediție a Festivalului de Colinde, Datini și Obiceiuri de Iarnă la Ucraineni

Festivalul a fost organizat de Filiala Maramureș a Uniunii Ucrainenilor din România, în parteneriat cu Vicariatul Ortodox Ucrainean din România.

Evenimentul a debutat cu Sfânta Liturghie, oficiată de părintele Nicolae Lauruc, vicar al Vicariatului Ortodox Ucrainean din România, în biserica ortodoxă ucraineană, situată în centrul municipiului Sighetu Marmației, după care a avut loc tradiționala paradă, la care au participat grupuri de ucraineni din localități maramureșene și din alte județe, îmbrăcați în costume speciale sau tradiționale ucrainene. Manifestările s-au încheiat cu un Concert de colinde și urări de Crăciun și Anul Nou, sub cerul liber, în Parcul Mare din centrul municipiului Sighetu Marmației.

În deschidere, președintele UUR-Maramureș, Miroslav Petrețchi, le-a mulțumit participanților și tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment. La rândul său, președintele UUR, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, a subliniat că această acțiune adună ucrainenii din toată țara, nu numai pe cei din Maramureș, și contribuie la păstrarea obiceiurilor și tradițiilor de iarnă, moștenite de la strămoși, potrivit unui comunicat de presă remis Agenţiei BucPress.

Prezent la festival, Vasile Moldovan, primarul Sighetu Marmației, a declarat că această localitate și-a câștigat de-a lungul timpului statutul de oraș multicultural, în care cetățeni de diferite etnii trăiesc în armonie și împărtășesc unii cu ceilalți identitatea și bogăția propriei culturi. Domnia sa le-a mulțumit etnicilor ucraineni pentru contribuția la bunăstarea și promovarea municipiului.

La rândul său, vicarul Vicariatului Ortodox Ucrainean din România, părintele Nicolae Lauruc, a binecuvântat acest frumos festival, urându-le ”Crăciun fericit!” tuturor celor care îl sărbătoresc pe stil vechi. Festivalul s-a încheiat cu un extraordinar program de colinde şi urări de Crăciun și Anul Nou.

Agenţia BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 492


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți