Cultură
Redactor: Marin Gherman
12 septembrie 2021

La Herța a fost lansată expoziția de fotografii „Fețe simple ale unei istorii deloc simple”

La Herța a fost lansată expoziția de fotografii „Fețe simple ale unei istorii deloc simple”
12 septembrie 2021

La Herța a fost lansată expoziția de fotografii „Fețe simple ale unei istorii deloc simple”

În or. Herța din regiunea Cernăuți a avut loc lansarea expoziției de fotografii „Fețe simple ale unei istorii deloc simple”, desfășurată în cadrul unui proiect cu același nume, realizat de Fundația de Binefacere „Inițiative și resurse sociale”, cu susținerea Fondului Cultural Ucrainean, notează Agenția BucPress din Cernăuți.

Transformările geopolitice, schimbările de frontieră, deportările, represiunile, ca să nu mai vorbim de războaiele mondiale, sunt o listă incompletă a proceselor tragice prin care au trecut locuitorii Ținutului Herța. Prezentarea expoziției foto „Fețe simple ale unei istorii deloc simple” a fost un prilej de a aminti opiniei publice despre paginile tragice ale istoriei comune, de a prezenta fotografii și povești despre oameni interesanți și în același timp puțin cunoscuți din comuna Herța care au trăit în diferite perioade, care aveau destine diferite, dar erau plini de dragoste față de ținutul natal.

La eveniment au luat cuvântul Olena Tanasiiciuc, președintele Fundației de Binefacere „Inițiative și resurse sociale”, Emilia Matei, vice-primar al comunei Herța, Adrian Medvidi, șef al secției de cultură și turism al comunei Herța, Natalia Fileac, directoarea Bibliotecii Regionale „M.Ivasiuk” din Cernăuți, Angela Marcu, directoarea Bibliotecii „Gheorghe Asachi” din Herța, Natalia Neceaeva-Iuriiciuk, dr. conf. univ., membră a asociației care realizează proiectul.

Proiectul prevede scrierea unei istorii comune a regiunii Cernăuți prin intermediul unor povești de viață ale oamenilor simpli. Vor avea loc diferite expoziții de fotografii în 6 comune ale regiunii Cernăuți (Hotin, Vijnița, Chițmani, Storojineț, Herța și Cernăuți), prezentarea a 180 de povești de viață ale locuitorilor din nordul Bucovinei, nordul Basarabiei și Ținutul Herța, realizarea a 24 de clipuri video despre cele mai reprezentative istorii ale oamenilor simpli, care au trecut prin diverse greutăți cauzate de război, foamete, deportări.

Bucovina, cunoscută în întreaga lume datorită multiculturalismului său, a fost în permanență în epicentrul unor evenimente dramatice, care au afectat întreaga societate de atunci. În cadrul proiectului va fi editat un album de fotografii și mărturii ale bucovinenilor. De asemenea, va fi lansat un website, care va include toate aceste materiale.

Printre fotografiile prezentate se numără și cea a lui Ion Calmuțchi (născut 1900), originar din satul Buda Mare, care a fost deportat la frontiera sovieto-finlandeză, împreună cu 42 de săteni. Mai bine de un an a lucrat lângă granița cu Finlanda în condiții extrem de dificile. Marea majoritate a oamenilor au murit de foame, frig și diverse boli. Înainte de deportare, el avea 85 de kilograme și a revenit acasă cu 36.

O poveste destul de interesantă a supraviețuirii sale: fiind în stare critică, a fost mutat în camera celor ce urmau să fie transmiși la morgă. Deasupra patului său se afla o inscripție cu numele, locul nașterii și numărul copiilor (erau șapte atunci). Una dintre muncitoare, care se ocupa de transportarea cadavrelor, a fost șocată de faptul că el avea șapte copii și s-a cutremurat când a văzut că el încă era în viață. Ea l-a mutat la spital. În fiecare zi îi aducea mâncare (zahăr, pâine, bucăți de biscuiți și alte alimente în cantități mici, ceea ce încăpea în buzunarul halatului său), fără să știe conducerea spitalului.

Această femeie era rusoaică și i-a salvat viața. Ion Calmuțchi a fost eliberat câteva luni mai târziu. Persoana care i-a salvat viața l-a adus cu trenul în satul Valea Cosminului și l-a lăsat sub pădure. El nu putea merge singur, iar rudele au aflat din întâmplare că îi așteptă acolo. Era de nerecunoscut. Acasă a început să lupte cu noi forțe pentru viața sa.

În 1947 a început să lucreze într-un depozit de fermă colectivă. Apoi, au mai apărut doi copii în familie. A crescut și educat 9 copii, a dat tuturor posibilitatea de a lucra și de a studia. Toți au absolvit universități sau colegii. Fiica sa, Eleonora Calmuțchi, a devenit profesor de geografie economică la Universitatea Națională din Cernăuți, autoare de monografii, iar fiul său cel mic, Laurențiu Calmuțchi, a devenit profesor universitar, doctor habilitat în științe fizico-matematice, rector al Universității Naționale din Tiraspol (mutat la Chișinău). Copiii săi dețineau funcții de directori de școli, șefi ai diferitelor întreprinderi de stat. Ion Calmuțchi a murit în 1985.

Ilie Avasiloaie (născut în 1937). În ajunul războiului germano-sovietic, mai mult de 7.000 de oameni au fost deportați de NKVD din noua regiune Cernăuți. Scopul deportărilor a fost în primul rând eliminarea așa-numitului „element nesigur”. Așadar, nu este de mirare că întreaga familie a lui Ilie, inclusiv el, fiind un copil de patru ani, a fost exilată în Siberia. Acolo locuiau într-o baracă mare cu douăzeci de familii - exilați din țările lor. Familia a fost separată ulterior: frații și surorile mai mari au fost trimiși să culeagă pești pentru nevoile frontului, iar cei mai mici au fost trimiși la un loc de reședință permanent în regiunea Tyumen. În 1945 Ilie a mers la școala rusă, unde s-a simțit în mod constant umilit pentru că era fiul „dușmanilor poporului”, al „imigranților”, „românilor”. A terminat liceul în Tyumen. Și mai târziu s-a întors acasă, unde a predat matematică și fizică în școlile din Herța. În anii 1990, Ilie Avasiloaie a condus un grup de inițiativă pentru a restabili raionul Herța ca unitate administrativ-teritorială separată, unde membrii grupului etnic românesc trăiesc compact. A fost ulterior ales președinte al consiliului raional Herța, apoi – al administrației raionale de stat. Până în prezent, el este angajat în activități publice, muzicale și culturale.

Au fost prezentate zeci de istorii de viață și fotografii despre eroii Herței, despre oamenii care au scris istorie, dar nu au nimerit pe paginile manualelor.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 968


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți