Cultură
Redactor: Vitalie Zâgrea
28 mai 2020

La Cernăuți au fost omagiați eroii neamului românesc (VIDEO)

La Cernăuți au fost omagiați eroii neamului românesc (VIDEO)

Creștinii sărbătoresc astăzi Înălțarea Domnului, cunoscută în popor și sub denumirea de Ispas. Mai multe localități din nordul Bucovinei praznuiesc Hramul Bisericii.În această zi și locuitorii din suburbia Horecea Urbană a orașului Cernăuți au sărbătorit Hramul Bisericii ”Înălțarea Domnului”, informează BucPress.

Un sobor de 10 preoți în frunte cu Pavel Paulencu, parohul Bisericii ”Înălțarea Domnului” din orașul Cernăuți au oficiat un serviciu divin, au înconjurat biserica cu prapore și icoane scoase din sfântul lăcaș și au sfințit-o, precum și au înălțat rugăciuni întru pomenirea martirilor neamului  românesc. Într-un interviu acordat reporterilor BucPress Tv și TVR Moldova, preotul Pavel Paulencu a ținut să-i felicite pe enoriași cu prilejul zilei de Înălțare dorindu-le pace, liniște, sănătate, izbăvire de toți vrăjmașii văzuți și nevăzuți, să treacă mult mai ușor peste toate obstacolele acestea care stau în calea bisericilor și ale creștinilor. Astăzi în ziua de mare sărbătoare a Înălțării Domnului, după datina și obiceiurile noastre, ale Bisericilor române și nu numai, îi prăznuim și-i pomenim pe ostașii eroi căzuți pe câmpurile de luptă pentru libertatea, demnitatea, limba română și credința străbună. Cel mai sfânt lucru care-l putem avea astăzi este credința. Prin ea, prin această credință, ne mântuim noi. Astăzi este momentul cel mai potrivit când noi îi pomenim pe ostașii care datorită credinței lor, dârzeniei lor au apărat aceste meleaguri ca noi, urmașii lui Ștefan să rămânem tot crerștini , să rămânem tot cu Jristos s-a Înălțat și cu Adevărat s-a Înălțat”, a mai spus Pavel Paulencu, parohul Bisericii ”Înălțarea Domnului” din orașul Cernăuți.

Tot în această frumoasă zi de Ispas la Memorialul eroilor români căzuți în luptele din regiunea Cernăuți în anii 1941-1944 au fost depuse jerbe de flori și aprinse lumânări. Cei prezenți le-au adus un pios omagiu militarilor români care au fost împușcați în perioada anilor de război în nordul Bucovinei. ”Este datoria noastră să le spunem tinerilor de astăzi despre acei ani grei din istoria neamului nostru”, a declarat Vasile Rauț, președintele Societății republicane ”Golgota” a românilor din Ucraina, care a și organizat această acțiune de omagiere a martirilor neamului.

Acest loc sfânt pentru românii din Bucovina înseamnă mai mult decât un loc în care ne amintim de eroii neamului, este locul în care mereu ne simțim mai aproape de Patria-mamă, prin acești martiri, prin acești eroi. Ziarista Maria Toacă din Cernăuți, prim vice președinte al societății ”Golgota” a amintit în discursul său despre regretatul președinte al Societății ”Golgota”, Octavian Bivolaru, care anul trecut în această zi de sărbătoare a Înălțării Domnului era împreună cu românii din nordul Bucovinei. ”Octavian Bivolaru a depus mari eforturi și a făcut foarte mult ca acest loc să fie aici și să avem unde să ne adunăm și unde să comemorăm martirii neamului. E foarte greu în aceste zile și am înțeles că în această perioadă de carantină, de pandemie, putem trăi fără petrecere, fără spectacole zgomotoase, însă nu putem trăi fără a aprinde o lumânare la Memorialul martirilor noștri, fără a-i pomeni pe cei care ne-au apărat demnitatea și-mi aduc aminte permanent de țară și de dorul de România. Dumnezeu să-i odihnească și nouă să ne dea puteri pentru a-i pomeni!”, a mai spus Maria Toacă.

Agenția BucPress - www.bucpress.eu 

Material video
La Cernăuți au fost omagiați eroii neamului românesc. Bucpress TV vă prezintă un reportaj de la acest eveniment de omagiere a martirilor neamului românesc.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 966

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți