Cultură
Redactor: Marin Gherman
28 noiembrie 2021

La Cernăuți a fost celebrată Ziua Națională a României (VIDEO)

La Cernăuți a fost celebrată Ziua Națională a României (VIDEO)
28 noiembrie 2021

La Cernăuți a fost celebrată Ziua Națională a României (VIDEO)

Cu ocazia Zilei Naționale a României, Consulatul General al României la Cernăuţi a organizat un eveniment aniversar la Muzeul Regional de Arhitectură Populară şi Trai din capitala Bucovinei istorice, notează Agenția BucPress.

În cadrul evenimentului,  desfășurat sub forma unei serbări câmpenești, cu respectarea tuturor normelor epidemiologice în vigoare impuse de criza pandemică actuală, au fost prezentate tradițiile culinare și folclorice românești.

Irina-Loredana Stănculescu, consulul general al României la Cernăuți, a menționat în discursul său că Ziua Națională a României este o sărbătoare a tuturor românilor. O prioritate a politicii externe a statului român este protejarea drepturilor comunității românești din Ucraina și păstrarea identității naționale și lingvistice. Potrivit consulului general, România sprijină Ucraina pe calea aspirațiilor europene și o așteaptă în marea familie europeană.

Au felicitat poporul român și România cu prilejul Zilei Naționale guvernatorul regiunii Cernăuți, Serghii Osaciuk și președintele Consiliului Raional Cernăuți, Ruslan Domnițac, care au menționat proiectele ucraineano-române de succes.

„În prezent creăm împreună noua istorie a relațiilor ucraineano-române, a prieteniei noastre, a parteneriatului şi diplomaţiei. Îi mulţumim României pentru recunoaşterea permanentă a suveranităţii ucrainene, integrităţii teritoriale şi pentru susţinerea securităţiin noastre”, a declarat Serghii Osaciuk.

Guvernatorul a menționat reconstrucţia casei lui Aron Pumnul şi a Muzeului „Mihai Eminescu” din Cernăuți, redeschiderea în viitorul apropiat a punctelor de trecere a frontierei din Crasna și Probotești ca fiind elemente ale consolidării prieteniei între popoare.

Consulatul general al României la Cernăuți a oferit diplome și titluri de excelență unor oameni de cultură, tineri, profesori, jurnaliști și artiști din Ținutul Herța, nordul Bucovinei și nordul Basarabiei care au contribuit la păstrarea și promovarea valorilor naționale românești.

Diplomă de Excelență și un premiu special din partea membrilor misiunii diplomatice au fost oferite Patrisiei Ivaneţ din localitatea Hrușăuți, elevă a Şcolii de Muzică nr. 4 din Cernăuţi, unde este discipola maestrului Nicolae Hacman, solistă a Orchestrei de instrumente populare „Plai”, pentru merite deosebite în promovarea limbii, culturii și spiritualității românești.

Au fost menționați prin titluri de excelență pentru activitatea lor culturală Vasile Rauț, președinte al Societății „Golgota” a românilor din Ucraina, Vasile Bâcu, președinte al Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”, redactor-șef al ziarului „Gazeta de Herța”, Nicolae Șapcă, redactor-șef al publicației „Monitorul bucovinean”, vice-președinte al Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”, Vitalie Zâgrea, președinte al Ligii Tineretului Român „Junimea” din regiunea Cernăuți, Sergiu Barbuța, președinte al Societății Culturale „Valea Prutului”,  Nicolae și Felicita Toma, coordonatori ai publicației online „Zorile Bucovinei”, Dragoș Olaru, istoric și arhivist, Vasile Carlașciuc, jurnalist la „Radio Ucraina Internațional”, redacția emisiuni în limba română, redactor la ziarul online „Libertatea Cuvântului”, șefa Catedrei de Limba Română din cadrul Universității din Cernăuți, conf. univ. Cistina Paladian și conf. univ. Felicita Vrânceanu, Vasile Tărâțeanu, membru de onoare al Academiei Române, președinte al Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, Elena Pintescu, instructor artistic, Ansamblul folcloric ,,Mugurel” din Pătrăuți, Silvia și Vasile Botă, locuitori ai satului Boian.

De precizat că printre cei menționați în calitate de coordonatori ai asociațiilor culturale se numără și doi jurnaliști ai Centrului Media BucPress din Cernăuți, fiind vorba de Vitalie Zâgrea, cofondator BucPress, realizator de emisiuni la Radio Cernăuți și BucPress TV Cernăuți și redactorul Agenției de știri BucPress, Sergiu Barbuța. Le aducem cele mai sincere felicitări acestor membri ai echipei BucPress Cernăuți, care coordonează în paralel proiecte culturale importante pentru comunitatea românească din regiunea Cernăuți. 

A urmat un spectacol folcloric, moderat de Iurie Levcic, director al Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi, la care au participat colective folclorice și de dansatori din regiunea Cernăuți, dar și interpreți consacrați ca Angelica Flutur, Ilie Caraș, Luciana Hakman ș.a.

De Ziua Bucovinei, Consulatul General al României la Cernăuți, în prezența diplomaților de la Ambasada României la Kiev, a organizat un eveniment cultural de succes, marcând în spirit național autentic, dar și profund european Ziua Națională!

Secvențe video – în subsolul acestui text.

Agenția BucPress, BucPress TV Cernăuți și Radio Cernăuți vor reveni cu mai multe informații (reportaje tv și emisiuni de radio) despre acest eveniment consacrat Zilei Naționale a României.

Foto - Sergiu Barbuța, Nicolae Haucă

Marin GHERMAM, pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Video - pe Facebook - AICI

Material video
Video pe Facebook - https://business.facebook.com/bucpress/videos/310962504363657/

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 801


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți