Cultură
Redactor: Marin Gherman
15 iunie 2021

La Cernăuți a avut loc deschiderea sediului modernizat al Societății pentru Cultura și Literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu”

La Cernăuți a avut loc deschiderea sediului modernizat al Societății pentru Cultura și Literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu”
15 iunie 2021

La Cernăuți a avut loc deschiderea sediului modernizat al Societății pentru Cultura și Literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu”

De ziua retragerii spre cele veșnice a poetului național Mihai Eminescu, la Cernăuți a avut loc deschiderea sediului modernizat al Societății pentru Cultura și Literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu”, notează Agenția BucPress.  

Asociația Programatică pentru Dezvoltare Durabilă din București a finalizat cu succes proiectul intitulat „Modernizare sediu - Societatea pentru Cultura și Literatura română în Bucovina «Mihai Eminescu»”, care a avut ca scop reabilitarea și amenajarea sediului Societății pentru atragerea activităților culturale și funcționarea în cele mai bune condiții.

Societatea pentru Cultura și Literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu” își are sediul la parterul unei clădiri din Centrul orașului Cernăuți, în Piața Centrală nr. 9, clădirea reprezentând un imobil de patrimoniu. Aceasta datează încă de la începutul secolului al XIX-lea, când a fost construită spre a servi ca sediu al guvernatorului austriac din perioada respectivă.


Ulterior, clădirea a avut destinații diferite, ea fiind vizitată pe parcursul anilor de personalități marcante din istoria românilor, precum Titu Maiorescu, ea găzduind și festivitățile de celebrare a 25 de ani de activitate a Societății „Junimea”, în anul 1904. Sediul este situat într-o zonă în care se află și alte edificii istorice, vizavi de primărie.

Fondurile au fost asigurate prin sprijinul domnului Profeanu Virgil, coordonator și sponsor al Asociației Programatice pentru Dezvoltare Durabilă. Proiectul nu ar fi fost posibil fără sprijinul consulului general al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu.

La 15 iunie comunitatea românească din nordul Bucovinei a depus flori la statuia lui Mihai Eminescu din centrul Cernăuțiului, la bustul din curtea Casei Memoriale „Aron Pumnul”, participând, alături de oaspeți din România la sfințirea sediului Societății pentru cultură românească „Mihai Eminescu”. A urmat un program artistic și o masă rotundă dedicată împlinirii a 150 de ani de la Serbarea de la Putna.  

Televiziunea online BucPress TV a transmis în direct secvențe de la deschiderea sediului modernizat al Societății pentru Cultura și Literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu”. Vineri, 18 iunie, BucPress TV Cernăuți va transmite un reportaj amplu de la acest eveniment în cadrul emisiunii „Accente cernăuțene”. De asemenea, un reportaj va fi difuzat de TVR Moldova, televiziune parteneră a Centrului Media BucPress.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu


Material video


BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți