Cultură
24 mai 2021

La Cernăuți a avut loc o masă rotundă cu tema „Costiceni - istorie, cultură, identitate”

La Cernăuți a avut loc o masă rotundă cu tema „Costiceni - istorie, cultură, identitate”
24 mai 2021

La Cernăuți a avut loc o masă rotundă cu tema „Costiceni - istorie, cultură, identitate”

Duminică, 23 mai a.c, în incinta Centrului Educațional „Alexandr Nevski” din Cernăuți (str. Marko Ceremșîna 10), a fost organizată o masă rotundă cu genericul „Costiceni - istorie, cultură, identitate”. Scopul principal al evenimentului, desfășurat în contextul marcării a 440 de ani de la prima atestare documentară a satului Costiceni, a constat în familiarizarea publicului cernăuțean cu istoria și cultura acestei localități de pe valea Prutului, ce a făcut parte din teritoriul fostului ținut al Hotinului.

Masa rotundă a fost deschisă de activistul public Alexandru Muntean, cu binecuvântarea preotului cernăuțean Gheorghe Aroneț, care a salutat audiența, spunând că astfel de evenimente sunt binevenite și exprimându-și speranța că vor fi organizate și pe viitor.

Participanții la eveniment au vorbit despre istoria comunității locale, despre diverse aspecte ale vieții duhovnicești, culturale și sociale, precum și despre personalitățile costicenene care și-au lăsat amprenta atât în istoria ținutului, cât și în istoria europeană.

Bucuria de a lua parte la această masă rotundă și-a arătat-o profesorul Andrei Nicorici. Dumnealui a relatat despre propriile cercetări și procesul de scriere a unei monografii legate de trecutul satului Costiceni. La rândul său, Sergiu Barbuța, unul dintre organizatorii evenimentului, a menționat că un loc aparte în istoria satului Costiceni îl ocupă Biserica cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae și toți slujitorii săi.

Alexandru Muntean, președintele Asociației sportiv-culturale „Ștefan cel Mare și Sfânt” a vorbit despre cum a descoperit urmele prezenței Culturii Cucuteni-Tripolie în satul său natal și legăturile localității cu Principatul Moldovei și răzeșii moldoveni.

De asemenea, în cadrul evenimentului a fost prezentată o expoziție ce a inclus mai multe documente istorice, piese arheologice, apariții editoriale și câteva zeci de ziare, pe paginile cărora au fost publicate articole și materiale referitoare la satul Costiceni, în mare parte semnate de ziaristul Sergiu Barbuța.

Organizatorii evenimentului au fost Societatea Culturală „Valea Prutului” și Asociația sportiv-culturală „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Acțiunea a fost găzduit de Centrul Educațional „Alexandr Nevski” al Eparhia Cernăuților și a Bucovinei din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Principalul locaș de cult al satului Costiceni este Biserica cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, ridicată în centrul localității în anul 1879. Localnicii îl consideră pe acest sfânt, atât de venerat de creștinii ortodocși, patronul lor duhovnicesc. Anume în ziua prăznuirii Aducerii moaștelor Sf.Ierarh Nicolae în orașul Bari, 22 mai pe stil vechi, la Costiceni este marcată Ziua localității, iar în acest an satul de pe valea Prutului, potrivit istoricilor a împlinit 440 de ani de la prima atestare documentară.

Până nu demult cercetătorii care au studiat istoria satului Costiceni credeau că prima mențiune a acestei localități este data de 6 iunie 1619. Dar, în 2012, la București a fost tipărit uricul voievodului Iancu Sasul de la 17 februarie 1581. Potrivit documentului, Iancu voievodul, a întărit vătafului Bilava partea a opta din jumătate de sat Costiceni de pe râul Prut, care este a șaisprezecea parte din întregul sat, cumpărat de la Anghelina fiica Simcăi, nepoata Dolințcăi, strănepoata lui Dumitru și prestrănepoata lui Hotcu Costea postelnicul.

Astfel, prima mențiune documentară a satului Costiceni este pe 17 februarie 1581.

Vladimir Acatrini

Agenţia BucPress – www.bucpress.euAlte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 761


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți