Cultură
Redactor: Svetlana Pantea
30 noiembrie 2021

La 30 noiembrie este sărbătorit Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României

La 30 noiembrie este sărbătorit Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României
30 noiembrie 2021

La 30 noiembrie este sărbătorit Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României

În fiecare an, pe data de 30 noiembrie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfantul Andrei. El este considerat ocrotitorul românilor, fiind și primul apostol al lui Iisus, primul sfânt care a călcat pământul țării noastre. Ziua este una de rugăciune și sărbătoare, dar și una plină de legende, de tradiţii şi obiceiuri.

Sfântul Andrei a fost unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus. El este cunoscut după numele „Cel Întâi Chemat”. A fost fratele Apostolului Petru, fiind ambii fiii pescarului Ioan. Este originar din Betsaida, în Estul Galileei. Sfântul Andrei a fost ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul și este cel care a propăvăduit Evanghelia pe aceste meleaguri.

În zona Dobrogei există Peştera Sfântului Andrei, cea mai veche biserică creştină de pe teritoriul României şi supranumită de mulţi „Bethleem-ul” creștinismului românesc, un loc plin de pace, de energie pozitivă și de spiritualitate, potrivit calendarulorotodox.ro

Sfântul Andrei - tradiții, obiceiuri și superstiții

Ziua de Sfântul Andrei marchează începutul iernii în tradiția veche. În această zi, bătrânii de odinioară preziceau vremea pentru anul care avea să urmeze. Și astăzi, în unele locuri, se mai ține cont de acest lucru. Agricultorii pun grâu la încolțit pentru a vedea cum va fi recolta în anul ce urmează. O altă tradiție legată de sărbătoarea zilei de Sfântul Andrei face referire tot la cum va fi vremea anul viitor. Se spune că dacă în noaptea Sfântului Andrei cerul este senin, atunci iarna ce vine va fi una blândă. Dacă vor fi nori pe cer, atunci iarna va fi una geroasă.

Ziua de 30 noiembrie este una extrem de încărcată din punct de vedere spiritual. Sărbătoarea este una a creștinilor, dar practicile populare sunt unele păgâne ce se trag dintr-o oarecare divinitate dacică. În tradiția populară, se spune că în această noapte se deschid Porțile Iadului, iar spiritele rele ajung în lumea reală și îi bântuie pe oameni. Oamenii puneau usturoi la geamuri în această noapte, pentru a putea alunga spiritele rele.

Tot în această noapte ajung pe pământ și spiritele animalelor. Ele pot interacționa cu oamenii și pot vorbi limba lor. Tot în această noapte, tinerele își pot afla ursitul. Revenind la credință, fiind zi de mare sărbătoare, Biserica Ortodoxă recomandă creștinilor să se roage la Sfântul Andrei pentru sănătate, credință și liniște sufletească, iar în această zi, la biserici se țin și slujbe speciale.

Agenţia BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 364


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți