Cultură
18 iunie 2021

Interferențele lingvistice și culturale, analizate la Cernăuți în cadrul unui simpozion internațional

Interferențele lingvistice și culturale, analizate la Cernăuți în cadrul unui simpozion internațional
18 iunie 2021

Interferențele lingvistice și culturale, analizate la Cernăuți în cadrul unui simpozion internațional

În data de 18 iunie a.c. la Cernăuți s-a desfășurat în regim online simpozionul internațional „Interferențe lingvistice și culturale la Cernăuți și în lume”. La acest eveniment au participat cercetători, profesori universitari și oameni de cultură din România și Ucraina, notează Agenția BucPress.

Moderatorul discuțiilor a fost lect. univ. dr. Gina Puică, coordonatorul Lectoratului de limbă română al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava din cadrul Universității Naționale „Yuriy Fedkovych” din Cernăuți, menționând semnificația științifică a temei interferențelor culturale, mai ales în Bucovina istorică.

Prorectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, prof. univ. Ștefan Purici, a subliniat rolul Lectoratului de limba română în contextul cooperării cu mediul academic din Cernăuți.

Din Ucraina la acest eveniment au participat dr. Angela Petraș, profesor la Academia Națională a Serviciului de grăniceri de stat al Ucrainei din Hmelnițki, originară din nordul Bucovinei, prezentând studiul „Eminescu nu este el decât în românește” și dr. Marin Gherman, director al Institutului de Studii Politice și Capital Social din Cernăuți, președinte-fondator al Centrului Media BucPress, cu studiul „Ghetoizări informaționale versus Interferențe culturale în spațiul bucovinean transfrontalier”.

Cuvinte de salut au fost rostite la deschiderea oficială a simpozionului de Liubov Melniciuc, coordonator al Centrului de Studii Românești din cadrul Universității din Cernăuți și de Dan Constantin, ministru plenipotențiar din cadrul Consulatului General al României la Cernăuți.

A avut loc în cea de a doua parte a zilei de 18 iunie masa rotundă „Îmi amintesc faptul că...” - discuții libere cu cursanți actuali și din trecut despre experiența învățării limbii și culturii române în cadrul Lectoratului de limbă română de la Cernăuți, care are 7 ani de existență.

Alte comunicări științifice prezentate: prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu (USV), A mânca la Viena. Mică incursiune în ce înseamnă a fi bucovinean,  lect. univ. dr. Monica Bilaucă (USV), Lingviști români în spațiul european: interferențe lingvistice și culturale, ,  lect. univ. dr. Monica Timofte (USV), Interferențe lingvistice și culturale ale hermeneuticii unui circumstanțial de timp, dr. Mihaela Toader (IICCMER) și Mihai Floroiu, Eminescu și cultura, conf. univ. dr. Daniela Hăisan (USV), Basmul cult eminescian în limba engleză: In(ter)ferențe traductologice.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 859


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți