Cultură
Redactor: Mirela Amarie
19 martie 2021

În regiunea Cernăuți va avea loc un festival istoric consacrat împlinii a 400 de ani de la bătălia de la Hotin

În regiunea Cernăuți va avea loc un festival istoric consacrat împlinii a 400 de ani de la bătălia de la Hotin
19 martie 2021

În regiunea Cernăuți va avea loc un festival istoric consacrat împlinii a 400 de ani de la bătălia de la Hotin

Regiunea Cernăuți intenționează să sărbătorească cei 400 de ani de la bătălia de la Hotin cu un festival de trei zile, care să reconstituie evenimentele istorice.

Propunerile pentru sărbătoare au fost discutate în cadrul unei întâlniri a Centrului de coordonare pentru educația națională și patriotică a copiilor și tinerilor de la Administrația regională de stat.

„2021 este un an jubiliar atât pentru Ucraina, cât și pentru Bucovina. 30 de ani de la independența Ucrainei, 400 de ani de la victoria în bătălia de la Hotin, 80 de ani de la nașterea lui Ivan Mykolaiciuk - și aceasta este doar o parte a activități planificate. Mai sunt multe lucruri de făcut, dar sunt sigură că împreună vom face față cu succes implementării lor”, a declarat Irina Isopenko, șef adjunct al Administrației Regionale de Stat Cernăuți.

Bătălia de la Hotin a avut loc sub zidurile cetății, în luna septembrie și începutul lui octombrie 1621. Această bătălie, potrivit istoricilor ucraineni și poziției oficiale a Ucrainei, a evidențiat vitejia cazacilor zaporojieni, în frunte cu hatmanul Petro Konașevici Sahaidacinei și a devenit un punct de cotitură în istoria Imperiului Otoman. Victoria în bătălia de la Hotin a salvat Europa de Vest de invazia ienicerilor, a impresionat popoarele și a avut rezonanță în literatură. De-a lungul sec. XVII, Hotinul a trecut din mână în mână, fiind condus de polonezi, de turci și nu o dată, a fost eliberat de cazacii zaporojieni. În timpul războiului de eliberare, prin Hotin a trecut și armata lui Bogdan Hmelnițki (1650 - 1653). Numai la începutul sec. XVIII, turcii au reușit să se stabilească mai confortabil în Hotin. După reconstrucția cetății, între anii 1712 – 1718, (cu sprijinul inginerilor francezi) Hotinul a devenit cel mai puternic nod de fortificații și apărare al Imperiului Otoman, din Estul Europei.

O armată de 130.000 - 150.000 de veterani turci, conduși de sultanul Osman al II-lea, au pornit de la Adrianopole către frontiera cu Polonia. Turcii, după ce au obținut victoria în Bătălia de la Țuțora (17 septembrie - 7 octombrie 1620), au sperat să cucerească Ucraina, aflatǎ în componența Poloniei. Comandantul Uniunii Polono-Lituaniene, hatmanul lituanian Jan Karol Chodkiewicz a traversat Nistrul în septembrie 1621 cu aproximativ 35.000 soldați și s-a așezat în Cetatea Hotinului, blocând drumul oastei otomane. Sosirea a 40.000 de cazaci zaporojeni sub comanda hatmanului Petro Konașevici a ajutat la obținerea victoriei antiotomane. Hatmanul lituanian i-a ținut pe turci în câmp deschis timp de o lună întreagă, până ce prima zăpadă din toamnă l-a determinat pe Osman al II-lea să-și retragă forțele reduse. Victoria a fost obținută de Polonia cu sacrificii, cu câteva zile înainte de asediu, bătrânul hatman lituanian a murit de epuizare în cetate la 24 septembrie 1621. Forțele Uniunii au trecut apoi sub comanda lui Stanisław Lubomirski (1583-1649). Bătălia, descrisă de scriitorul Wacław Potocki (1621-1696) în celebra sa operă „Transakcja wojny chocimskiej”, a marcat sfârșitul unei lungi perioade de războaie.

Cetatea Hotin a servit ca și platou de filmare pentru multe filme artistice, printre care amintim: „Șarpele”, „Zahar Berkut”,„Balada despre viteazul cavaler Ivanhoe”, „Cei trei mușchetari”,„Săgeata lui Robin Hood”. Între filmele recente, ecranizarea operei cunoscutului scriitor ucrainean Iuri Mușketek, „Iasa” și filmările pentru „Sicea Zaporojiana”, după nuvela lui Nicolae Gogol „Taras Bulba”.

Agenția BucPress - www.bucpress.eu 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1153


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți