Cultură
Redactor: Mariana Struț
27 septembrie 2021

În regiunea Cernăuți o expediție ucraineano-polonă cercetează o așezare a oamenilor primitivi

În regiunea Cernăuți o expediție ucraineano-polonă cercetează o așezare a oamenilor primitivi
27 septembrie 2021

În regiunea Cernăuți o expediție ucraineano-polonă cercetează o așezare a oamenilor primitivi

O expediție arheologică ucraineană-poloneză comună a găsit rămășițele mamuților și renilor, precum și instrumente ale oamenilor primitivi. Arheologii din regiunea Cernăuți studiază așezarea oamenilor primitivi, care ar putea data mai mult de 20 de mii de ani. Aici au găsit dinții și oasele mamuților și renilor, care erau vânați de oameni la acea vreme.

Așa cum a declarat Larisa Kulakovska, șefa expediției și șefa Departamentului Muzeului Arheologic al Institutului de Arheologie al Academiei Naționale de Științe din Ucraina, expediția comună cu oamenii de știință polonezi își desfășoară activitatea  în regiunea Cernăuți de la începutul lunii septembrie, potrivit Agenției ACC.

În acest timp, aici au fost găsite rămășițe de mamut, oase de ren și instrumente folosite de oamenii primitivi pentru a procesa cadavrele  animalelor vânate.

„Este o așezare cu mai multe straturi. Aici înregistrăm șapte straturi culturale. În momente diferite, oamenii veneau aici și își amenajau casele. Zone este în apropiere de Nistru și aici animalele umblau în turme, și uite că acolo unde erau animale, trăiau și oameni care le vânau", - explică cercetătorea.

Dealul de lângă malul Nistrului, din localitatea Doroșivți are înălțime de opt metri. Oamenii de știință meticulos au efectuat săpături aici timp de doi ani. La urma urmei, fiecare strat de sol spune despre o anumită perioadă istorică. Și cu cât este mai profund - cu atât datează mai devreme. La o adâncime de șase metri au început să găsească rămășițele animalelor antice.

Potrivit lui Marta Poltowicz-Bobak, profesor la Universitatea din Rzeszow (Polonia), este considerat foarte prestigios pentru oamenii de știință europeni să lucreze în astfel de așezări a oamenilor primitivi.

„Pentru noi, acest sat ascunde multe secrete și descoperiri arheologice, așa că suntem aici, cooperăm cu colegii din Kiev și, din 2019, efectuăm săpături aici, în Doroșivți. Și pentru noi arheologii paleolitici din Polonia și Europa Centrală, acestă așezare este o sursă foarte valoroasă pentru cercetarea științifică. Nu există așezări cercetate de acest tip din epoca paleolitică în Polonia, cu un strat cultural atât de bogat, caracteristica principală a acestei așezări din Doroșivți este rămășițele bine conservate ale animalelor paleolitice ”, spune arheologul polonez.

Cel mai mare fragment găsit de arheologi aici este maxilarul mamutului. O groapă cu un diametru de aproximativ jumătate de metru a fost săpată direct la locul aflării acestuia. Rămășițele sunt în stare destul de bună.


Pe lângă rămășițele animalelor, zici au fost găsite rămășițele instrumentelor, cu ajutorul cărora oamenii au desfăcut animalele vânate, au tăiat pielea, au făcut obiecte de uz casnic din oase etc., acestea au o mare valoare pentru știință. Toate artefactele găsite aici sunt curățate și vor fi explorate în continuare de oamenii de știință din diverse domenii. Unele dintre ele vor fi expuse pe rafturile muzeelor. Cu ajutorul lor, oamenii de știință vor putea învăța episoade din viața de zi cu zi a oamenilor primitivă care acum mai bine de 20 de mii de ani au amenajat o așezare pe malurile Nistrului.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 417


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți