Cultură
Redactor: Mariana Struț
02 august 2021

În regiunea Cernăuți arheologii continuă să caute vestigiile perioadei romane târzii

În regiunea Cernăuți arheologii continuă să caute vestigiile perioadei romane târzii
02 august 2021

În regiunea Cernăuți arheologii continuă să caute vestigiile perioadei romane târzii

În comuna Kelmenți, și anume în localitățile Komariv și Buzoviția sunt desfășurate șantiere din care arheologii excavează vestigii ale culturii Chernyakhiv. În același timp, ei caută lucruri care ar fi putut rămâne din așezarea romană târzie. 

Despre aceasta a declarat șeful expediției, angajatul Academiei Naționale de Științe, Oleg Petrauskas, potrivit UA Bucovina.

În satul Komariv în anii 1950, o expediție a arheologului din Lviv, Markiyan Smishko, a excavat un cuptor de topire a sticlei, realizat conform tradiției romane.

Potrivit lui Petrauskas, ei găsesc lucruri tradiționale pentru cultura Chernyakhiv, cum ar fi: coliere de cornelină, pietre semiprețioase de culoare roșie sau portocalie.

Teritoriul este studiat timp de mai bine de zece ani.

Petrauskas continuă să cerceteze locul aproximativ din care a fost excavat un cuptor de topire a sticlei. Obiectul a fost apoi conservat acoperindu-l cu pământ. El spune că cuptorul a fost făcut din cărămidă de model roman.

"Acest lucru nu este deloc tipic pentru aceste zone. Am avut în mod constant întrebarea cum a ajuns aici un fragment din lumea antică", spune arheologul.

Potrivit unei ipoteze, meșterii romani s-ar putea stabili în ținuturile basarabene, deoarece vindeau bunuri în zona de mijloc a Nistrului.

Descoperirile din săpăturile arheologice sunt stocate în muzeele din Lviv, Cernăuți și Kiev.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 406


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți