Cultură
Redactor: Elvira Chilaru
31 martie 2021

În Maramureșul din dreapta Tisei vor fi restaurate 6 biserici vechi de lemn

În Maramureșul din dreapta Tisei vor fi restaurate 6 biserici vechi de  lemn
31 martie 2021

În Maramureșul din dreapta Tisei vor fi restaurate 6 biserici vechi de lemn

Șase biserici vechi de  lemn sunt trimise anul acesta pentru examinare la programul Marii Restaurări ca parte a programului Euroregiunii Carpați-Ucraina.

Potrivit agenției Ukrinform, acestea sunt bisericile  din Kolodne, Oleksandrivka, Novoselița, Apșa de Mijloc, Sokyrnytsia și Dilove. Conform datelor preliminare, costul reconstrucției unei singure biserici din Oleksandrivka, este de aproape 4 milioane de grivne, ceea ce este foarte scump pentru  realizarea programului „Marea Restaurare”.

De asemenea, în regiune este pusă spre dezbatere  ideea creării unui centru de restaurare pe baza Academiei de Arte din Transcartpatia. Este planificată deschiderea unei subunități de formare la Academie, care să pregătească restauratorii.

Aici, în procesul de studiere, ca parte a stagiului, studenții vor putea efectua lucrări de restaurare a bisericilor.

Trebuie remarcat faptul, că în cadrul programului timp de trei ani este planificată restaurarea și finalizarea a aproximativ 150 de monumente culturale în toate regiunile Ucrainei.

Reamintim că Biserica ortodoxă din Apșa de Mijloc, nordul Maramureșului (reg. Transcarpatia), construită în 1428, necesită o reparație urgentă. Comunitatea românească din zonă în frunte cu părintele paroh Gheorghe Alb a tot solicitat sprijinul autorităților ucrainene, însă fără vreun rezultat concret. 

Cea mai veche biserică de lemn din Apşa de Mijloc veghează satul de pe un deal încă de la 1428. Este un monument istoric care atestă prezența culturală românească seculară pe meleagurile maramureșene.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 976


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți