Cultură
Redactor: Svetlana Pantea
10 august 2021

În Bucovina de Nord există o singură biserică, unde s-au păstrat o parte din moaştele sfântului Pantelimon

În Bucovina de Nord există o singură biserică, unde s-au păstrat o parte din moaştele sfântului Pantelimon
10 august 2021

În Bucovina de Nord există o singură biserică, unde s-au păstrat o parte din moaştele sfântului Pantelimon

În localitatea Vikno din fostul raion Zastavna, de mai bine de 160 de ani sunt păstrate o parte din moaştele sfântului Pantelimon. Restul moaştelor sunt păstrate doar pe Muntele Athos.

Acestea au ajuns în localitatea Vikno din regiunea Cernăuţi de pe Muntele Athos cu ajutorul unuia dintre fondatorii bisericii, cneazul Alexandru Cantacuzino, care deseori vizita Muntele Sfânt.

Se spune că, acesta din urmă ar fi un descendent al împăraţilor bizantini Ioan al VI-lea Cantacuzino. În timp ce trăia în Vikno, el a contribut din plin la dezvoltarea templului, transferând apoi moaştele Sfântului Pantelimon primite de la călugării greci pentru bunătatea lui, pentru a fi păstrate în biserica locală.

Închisă în anul 1962,  în timpul domniei sovietice, capela familiei a rămas goală mult timp. După cum s-a descoperit mai târziu, în tot acest timp moaștele vindecătorului zăceau liniștite printre cărțile vechi și diferite ustensile bisericești într-o cutie de lemn discret în podul capelei. Ulterior, moaştele au fost trimise bisericii din satul vecin Ciornyi Potik, iar apoi în biserica din satul Pogorilivka.Au fost aduse în biserica din localitatea Vikno numai după ce  aceasta şi-a reluat activitatea. Anual, în ziua Sfântului Pantelimon, care este marcat la 9 august, moaştele călătoresc prin bisericile Bucovinei pentru ca oamenii să se poată închina.

Potrivit unor legende, odată cu moaştele, Alexandru Cantacuzino a adus în localitatea Vikno un pergament special, care a confirmat autenticitatea moaştelor. Cu toate acestea, în perioada sovietică, scrisoarea a dispărut, la fel ca şi icoana greacă „Drumul Crucii lui Hristos pe Golgota”.

Agenţia BucPress – www.bucpress.eu

 

 

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 587


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți