Cultură
03 august 2021

Ilie Popescu și Ilie Motrescu – sărbătoriți și omagiați la Pătrăuții de Jos

Ilie Popescu și Ilie Motrescu – sărbătoriți și omagiați la Pătrăuții de Jos
03 august 2021

Ilie Popescu și Ilie Motrescu – sărbătoriți și omagiați la Pătrăuții de Jos

De ziua sfântului prooroc Ilie am avut o dublă manifestare culturală la căminul cultural din Pătrăuții de Jos.

          Prima parte a ceremoniei în cauză a fost dedicată consăteanului nostru, savantului bucovinean cu renume mondial, președintelui Societății regionale GOLGOTA domnului Ilie Popescu, cetățean de Onoare al satului Pătrăuții de Jos. După o scurtă prezentare în fața celor prezenți a manifestării date făcută de subsemnata, pe scena căminului cultural au urcat membrii ansamblului popular de dansuri MUGUREL, care ca de fiecare dată au prezentat un concert de zile mari: o suită de dansuri populare românești specifice zonei date. De asemenea copii din acest ansamblu, dar și membrii cercurilor literare au cântat și recitat frumos, fapt pentru care le mulțumim din suflet.

          În continuare moderatoarea manifestării date, doamna Natalia Balan, conducătoarea artistică a căminului cultural local, rând pe rând a oferit cuvântul câtorva invitați. Printre ei s-a numărat și sora savantului nostru, doamna Aurora Opaeț, nonogenară, care  a vorbit pe scurt despre fratele ei mai mic,  pe care l-a crescut, despre faptul că copiii de azi trebuie să fie fericiți, ca nimeni să nu știe prin ce au trecut ei, cei din familia Grijincu-Popescu din Pătrăușii de Jos, ca și zeci de familii din Nordul Bucovinei, care au gustat din plin din amarul deportărilor staliniste.

          D-na Maria Ștefureac bibliotecară-șefă a bibliotecii centrale,  care ajutată de subsemnata a pregătit două expoziții bine dotate cu literatura pe tematica necesară, a făcut o scurtă prezentare bibliografică a cărților editate în acești ani de dl Ilie Popescu.

          Despre meritele sale atât în domeniul științific, al activității editoriale, cât și a activității desfășurate în cadrul Societății „Golgota” au vorbit pe scurt doamnele Larisa Popescu-Chedic, directoarea căminului cultural, Natalia Balan- conducătoarea artistică a acestei instituții culturale, deputatul Consiliului local Gheorghe Fedorean.

          În cuvântarea sa dl Ilie Popescu s-a oprit pe scurt la etapele vieții sale zbuciumate: copilăria, care de fapt n-a avut-o, fiind deportat cu întreaga sa familie,  despre tinerețea, anii de studii, munca la catedra de filologie română și clasică a Universității Naționale din Cernăuți, căreia i-a dedicat 44 de ani din viață, despre cărțile publicate, lucrările științifice, participarea la Conferințe și Simpozioane, despre activitatea în cadrul Societății regionale GOLGOTA. În mod deosebit s-a referit la recent apăruta sa carte, „Omu-i un miracol al miracolelor”, a cărei prezentare a avut loc luna trecută la Cernăuți, la Sediul Societății pentru cultura și literatura română din Bucovina „Mihai Eminescu”, în prezența mai multor personalități din regiune. De asemenea domnia sa a a oferit diplome, cărți, reviste câtorva intelectuali din satul său de baștină. Un lot de cărți a oferit atât bibliotecii sătești, cât și căminului cultural. Le-a mulțumit organizatorilor pentru buna organizare a sărbătorii în cauză.

          Partea a doua a acestei manifestări a fost dedicată memoriei poetului-martir din Crasna Putnei, Ilie Motrescu, de la dispariția tragică a căruia s-au împlinit la 26 iulie, anul curent, 32 de ani, iar la 18 august, anul curent se vor împlini 80 de ani de la nașterea sa. Reamintim cititorilor că suita manifestărilor omagiale dedicate poetului Ilie Motrescu a debutat în luna iulie la București prin Vernisajul organizat De APP Protecția Patrimoniului, director- Laurențiu Dragomir, ce a avut loc la Muzeul Literaturii române din capitală.

          Personal am vorbit despre viața, opera, activitatea poetului, despre cărțile de și despre Ilie Motrescu, publicate în acești ani, despre valoarea și importanța operei motresciene, despre familia talentată a poetului din Crasna, comemorările și manifestările pe care le-am organizat în acești ani, atât la Pătrăuții de Jos, dar și în alte părți. Copiii au recitat versuri din volumul „Cântarea Carpaților, apărută, grației efortului depus de subsemnata, și în variantă ucraineană, traducerea aparținând poetei și traducătoarei Maria Gulei, din Banila pe Siret. Suita de manifestări omagiale va continua în această lună la baștina poetului, Crasna, unde vor fi organizate expoziții, prezentări de carte, întâlniri cu rudele poetului. Din partea mea personală copii au primit ziare și câte un mini-plic cu chipul poetului Ilie Motrescu.

          Aducem sincere mulțumiri tuturor participanților la sărbătoarea și omagierea organizată la Pătrăuții de Jos, în zi de mare sărbătoare creștină: lucrătorilor sferei culturale, copiilor, celor doi invitați de onoare, d-lui Ilie Popescu și surori sale Aurora, deputatului Gheorghe Fedorean și soției sale Olga Fedorean, celor prezenți în sală. Asemenea măsuri educă la tânăra generație sentimentul mândriei și patriotismului, al dragostei de baștină, al cunoașterii operei personalităților de pe aceste frumoase meleaguri de la poalele Carpaților.

Eleonora Schipor

Agenţia BucPress – www.bucpress.eu 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 398


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți