Cultură
Redactor: Svetlana Pantea
16 martie 2021

Filiala Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România a marcat 207 ani de la naşterea poetului ucrainean Taras Şevcenko

Filiala Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România a marcat 207 ani de la naşterea poetului ucrainean Taras Şevcenko
16 martie 2021

Filiala Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România a marcat 207 ani de la naşterea poetului ucrainean Taras Şevcenko

Evenimentul a debutat cu o slujbă de pomenire a lui Taras Şevcenko la biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Negostina, oficiată de preotul paroh Daniel Petraşuc. În cuvântul său, el a evidenţiat rolul celor doi mari poeţi Taras Şevcenko şi Mihai Eminescu în dezvoltarea literaturii ucrainene şi, respectiv, literaturii române, dar şi a celei universale.

Acţiunea culturală a continuat cu ceremonia depunerii coroanelor şi jerbelor de flori la bustul marelui Kobzar, situat în faţa Căminului Cultural din satul Negostina.

Preşedintele UUR, Nicolae Miroslav Petreţchi, a evidenţiat importanţa lui Taras Şevcenko pentru cultura ucraineană, remarcând faptul că UUR organizează în luna martie o serie de evenimente în cadrul „Zilelor Taras Şevcenko” în toate localităţile cu populaţie preponderent ucraineană, marea majoritate dintre acestea în parteneriat cu şcolile în care se predă limba ucraineană şi cu bisericile în care se slujeşte în limba ucraineană.

În plus, Nicolae Miroslav Petreţchi a mulţumit statului român pentru susţinerea acordată minorităţilor naţionale, inclusiv celei ucrainene, ceea ce dă posibilitatea organizării unor astfel de manifestări, precizând că România este a doua ţară din lume, după numărul de busturi ale marelui Kobzar.

Primarul comunei Bălcăuţi, Vasile Şoiman, a arătat că în Negostina şi Bălcăuţi spiritul ucrainean este la el acasă şi că reabilitarea Căminului Cultural din Negostina dă posibilitatea ucrainenilor din judeţul Suceava să organizeze aici diferite activităţi culturale. Iar primarul oraşului Siret, Adrian Popoiu, a declarat că, deşi nu este etnic ucrainean, este un mare admirator al сulturii ucrainene, nelipsind în niciun an de la manifestările dedicate poetului Taras Şevcenko.

Agenţia BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 635


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți