Cultură
Redactor: Mirela Amarie
05 martie 2021

Femeile Cehiei, de-a lungul istoriei: Expoziție de portrete la Administrația Regională de Stat Cernăuți

Femeile Cehiei, de-a lungul istoriei: Expoziție de portrete la Administrația Regională de Stat Cernăuți
05 martie 2021

Femeile Cehiei, de-a lungul istoriei: Expoziție de portrete la Administrația Regională de Stat Cernăuți

Personalități politice, scriitoare, activiste, sportive, artiste etc. Toate – femei de succes, de origine cehă, din timpuri diferite, ale căror portrete au fost prezentate la Administrația Regională de Stat Cernăuți.

Printre acestea se numără Principesa Ludmila, prima principesă cehă documentată istoric, Alice Masaryková, una dintre primele femei cu studii superioare și fondatoarea Crucii Roșii cehoslovace, Eliška Junková, prima femeie pilot de curse, Milada Horáková, politiciană și victimă a crimelor sistemului comunist din anii ’50, Věra Chytilová, importantă regizoare și fondatoare a Noului Val Cehoslovac, sau Adriena Šimotová, pictoriță și artist grafic.

Proiectul, intitulat, „Eroine cehe” ne prezintă 50 de imagini ale femeilor care au făcut istorie și care au ajutat la conturarea peisajului socio-politic și cultural atât la nivelul țării, cât și la nivel internațional. Realizate de studenții Facultății de Artă și Design Ladislav Sutnar din cadrul Universității Boemiei de Vest, sub îndrumarea Renátei Fučíková, curatoarea seriei.

Expoziția este organizată de coordonatorul Centrului ceh din Kiev, Olga Vatamaniuk, și va putea fi văzută la Administrația Regională de Stat Cernăuți până pe data de 31 martie.

Evenimentul face parte din #HeForSheArtWeek2021, care este organizat pentru a patra oară de Unwomen Pakistan Ucraina. La inițiativa Centrului Ceh, pe lângă Cernăuți, expoziția a fost deja prezentată în Ujgorod și Kiev. Acesta va fi prezentată în regiunile Ucrainei în cursul anului 2021.

De menționat că, în  2020 s-au împlinit 100 de ani de când femeile cehoslovace au primit dreptul la vot.

După Primul Război Mondial și formarea noului stat, Constituția democratică a fost adoptată pe 29 februarie 1920, iar din luna aprilie a aceluiași an, femeile au votat pentru prima dată.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 369


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți