Cultură
Redactor: Elvira Chilaru
19 august 2021

Expoziție de broderie în Transcarpatia

Expoziție de broderie în Transcarpatia
19 august 2021

Expoziție de broderie în Transcarpatia

Aproape 200 de lucrări de broderie și ornamentare  sunt prezentate la expoziția găzduită de Muzeul în aer liber din Ujgorod.

 

Cu prilejul aniversării a 30 de ani de independență a Ucrainei, în incinta Muzeului regional de arhitectură și trai popular din Ujgorod a fost inaugurată  o expoziție de lucrări a unor maeștri ai artelor decorative și aplicate. Potrivti directorului muzeului, Vasyl Koțan, au fost prezentate aproape 200 de lucrări ale maeștrilor transcarpatici. Lucrările pentru expoziția „Ție, Ucraina mea” au fost trimise de 22 de maeștri. Printre aceștea, Ilyana Voynarovych, brodeză  din Irșava. O femeie de 45 de ani se ocupă cu broderia. La această expoziție și-a prezentat cămășile și prosoapele de nuntă.

"Am învățat de la mama. Ea a țesut și brodat întotdeauna. Restaurez prosoape vechi din raionul Irșava. Am o gamă de culori vesele: verde este viața, albastru este fericire, galben este soarele. Această cămașa este ca un talisman pentru mine", spune brodeza.

”Alături de cămăși, prosoape și fețe de masă brodate, exponatele includ sculpturi din lemn, broderii, ceramică și coliere cu mărgele - lucrări din aproape toate raioanele regiunii transcarpatice”, a declarat organizatorul expoziției, Natalia Stegura.

"Expoziția ne oferă posibilitatea de a demonstra diversitatea patrimoniului cutural al ținutului multinational. Fiecare raion, fiecare colț al Transcarpatiei diferă unul de altul, are  ceva unic în ornamentare, în sculptură și ceramică. Toate acestea sugerează că Transcarpatia - Ținutul de Argint, are talente și sarcina noastră directă este să arătăm și să aducem în atenția contemporanilor creativitatea transcarpatienilor ", a spus directorul muzeului Koțan.

Agenţia BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 366


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți