Cultură
Redactor: BucPress
20 octombrie 2021

Evenimente culturale la aniversarea a 200 de ani de la nașterea compozitorului Carol Miculi

Evenimente culturale la aniversarea a 200 de ani de la nașterea compozitorului Carol Miculi
20 octombrie 2021

Evenimente culturale la aniversarea a 200 de ani de la nașterea compozitorului Carol Miculi

Muzeul etnografic regional din Cernăuți organizează o serie de evenimente culturale dedicate împlinirii a 200 de ani de la nașterea renumitului compozitor, pedagog și pianist Carol Miculi.

Iubitorii artelor frumoase sunt invitați să participe la o seară literar-muzicală dedicată celebrării bicentenarului nașterii compozitorului (22 octombrie, ora 16.00), dar și la vernisajul expoziție itinerante „La 200 de ani de la nașterea lui Carol Miculi”. Aceasta va fi deschisă publicului până pe 5 noiembrie.

Carol Miculi s-a născut pe 20 octombrie 1821 într-o familie armenească din Cernăuţi.

El a studiat mai întâi medicina la Viena, dar în 1844 a plecat la Paris unde a fost student al lui Frédéric Chopin la cursurile de pian (devenind mai târziu asistentul lui) și al lui Napoléon-Henri Reber la cursurile de compoziție.

S-a întors în țară în 1847, înaintea de începerea Revoluției din 1848. După ce s-a făcut cunoscut ca pianist în cursul concertelor organizate în mai multe orașe din Austria, Rusia și România, în anul 1858 a devenit director artistic al Conservatorului din Lemberg. În 1888 a demisionat din conducerea orchestrei și a fondat o școală privată.

Printre elevii său s-au numărat Moriz Rosenthal, Raoul Koczalski, Aleksander Michałowski, Jaroslaw Zieliński, Kornelia Parnas, Rudolf Schwarz, Mieczysław Sołtys și Ciprian Porumbescu. El este cel mai bine cunoscut ca editor al lucrărilor lui Chopin. Dover Publications publică în mod curent reeditări ale edițiilor sale din 1879 ale muzicii de pian compuse de Chopin, publicate inițial de F. Kistner (Leipzig). Scopul lui, după cum se menționează în prefața ediției, a fost de a oferi ediții mai fiabile. El a folosit mai multe surse verificate, cele mai multe dintre acestea fiind scrise sau corectate de însuși Chopin. Edițiile sale ale compozițiilor lui Chopin au fost publicate pentru prima oară în America în anul 1895.

Miculi a luat, de asemenea, note detaliate ale lui comentariilor făcute de Chopin în lecții și i-a intervievat pe martorii la interpretările lui Chopin. Timp de mulți ani el a fost privit ca autoritatea primară cu privire la Chopin și remarcile sale despre compozițiile lui Chopin au fost adesea citate de biografi.

Carol Miculi a murit la Lviv și este înmormântat în Cimitirul Łyczakowski. Pe peretele catedralei armene din Lviv se află o placă comemorativă cu imaginea sculptată a artistului (sculptorul basoreliefului este sculptorul polonez Cyprian Godebski).

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Urmăriți-ne și pe platforma Telegram

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 385


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți