Cultură
Redactor: Elvira Chilaru
06 mai 2021

Evanghelia Regală din Transcarpatia – 620 de ani

Evanghelia Regală din Transcarpatia – 620 de ani
06 mai 2021

Evanghelia Regală din Transcarpatia – 620 de ani

Evanghelia Regală este considerată cea mai veche carte în alfabet chirilic creată și păstrată în Transcarpatia. De asemenea, Evanghelia Regală este cu 160 de ani mai veche decât faimoasa Evanghelie Peresopny’ia, pe care președinții Ucrainei depun jurământul.

Cartea unică, care a fost rescrisă de călugărul Stanislav Gramatik în 1401, este astăzi un reper al literaturii ucrainene.

Evanghelia regală este considerată una dintre cele mai proeminente cărți din secolele XIV - începutul secolului al XV-lea. Potrivit cercetătorilor, această Evanghelie nu este doar un monument valoros al decorării artistice, ci și o sursă importantă pentru studierea istoriei limbii în Transcarpatia, deoarece reflectă unele trăsături ale limbii ucrainene vii de la sfârșitul secolului al XIV-lea și începutul secolului al XV-lea, inclusiv caracteristici specifice transcarpatienilor.

Cu toate acestea, din păcate, această carte este încă puțin cunoscută nu numai în Transcarpatia, ci și în țară în ansamblu.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 430


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți