Cultură
Redactor: Leonid Parpauț
14 ianuarie 2022

EMINESCU, la Cernăuți. Dreptul la adevăr (continuare)

EMINESCU, la Cernăuți. Dreptul la adevăr (continuare)
14 ianuarie 2022

EMINESCU, la Cernăuți. Dreptul la adevăr (continuare)

Cernăuți, 7 Decembrie 1930. Pe o vreme admirabilă ca de primăvară, s-a dezvelit, în parcul „Arboroasa”, din faţa Catedralei, bustul nemuritorului Eminescu… O imensă mulţime de pioşi admiratori ai poetului era adunată în Catedrală, unde s-a săvârşit un parastas pentru odihna sufletului aceluia care a fost un fervent român şi un bun creştin…”***

După apariţia materialului „Unde-i bustul lui Mihai Eminescu?..”, publicat în săptămânalul „Libertatea Cuvântului”, la finele anului 2012, Centrul de Cercetări Istorice şi Culturale din Cernăuţi a primit următoarea scrisoare:

„Stimate domnule Petre Grior. Am citit cu mult interes articolul Dv. şi v-am înţeles dorinţa de a face lumină în enigmatica dispariţie a bustului Eminescu din parcul Arboroasa din Cernăuţi, opera sculptorului ieşean R. P. Hette şi dezvelit la 7 decembrie 1930.

Mai întâi vă rog să accesaţi pe internet articolul „Efigia poetului Mihai Eminescu la Cernăuţi – peripeţiile unui monument”. Articolul e scris mai de mult, între timp am mai adunat şi alte informaţii care vă pot fi de folos. Cu stimă, Victor Macarie, 5 martie 2013”

În materialul domnului Victor Macarie se relatează:

„Ce se întâmplase, totuşi, cu bustul lui Eminescu de la Cernăuţi? Punând cap la cap evenimentele din epocă, ajungem la concluzia că în urma Notei ultimative din 26 iunie 1940, Statul român a hotărât retragerea tuturor bunurilor artistice de pe teritoriile care urmau să fie cedate. Cercetătorul Marcel-Dumitru Ciucă publică unele documente de arhivă, de unde rezultă că la 23 august 1940, Direcţia Artelor din Ministerul Cultelor şi Artelor trimite Comitetului Superior al Apărării Ţării, de pe lângă Marele Stat Major al Armatei, Lista monumentelor din Basarabia şi Bucovina de Nord, între care se află şi bustul lui Eminescu. Apoi, la 21 septembrie, acelaşi an, se încheie un proces-verbal între Alexandru Rozarea, reprezentantul Ministerului Cultelor şi sculptorul Cristea Grosu, custodele Muzeului de Artă Naţională „Carol I”, prin care se confirmă predarea şi primirea busturilor care reprezentau pe Mihai Eminescu, George Enescu şi I. C. Brătianu. Aspectul este confirmat de Mihai Pelin, care arată că la 22 octombrie 1943, când reprezentanţii Ministerului Cultelor, sculptorii Vasile Vasiliu-Falti şi Ioan Grigore Popovici, s-au deplasat la Cernăuţi, au constatat şi consemnat că evacuarea bunurilor artistice de aici şi-o asumase armata.

 Depozitarea acestor lucrărilor la Muzeul de Artă Naţională „Carol I” – devenit Muzeul P. C. R.  – era o garanţie a conservării lor. Aici erau depozite mari şi sigure, iar în primăvara anului 1943 se terminaseră lucrările de reparaţii, încât la cea de a doua evacuare, din vara anului 1943, şi până în primăvara anului 1944, o parte din operele de artă a rămas pe loc.

În aprilie 1947, s-a redeschis Muzeul de Artă Naţională „Carol I”, cu numai două săli de expunere. În anul următor, s-a luat hotărârea ca la acest muzeu să se expună tot ce este artă românească, iar la Palat Regal, devenit Palatul R. P. R., actualul Muzeu Naţional de Artă, să se expună tot ce era artă străină. Am făcut această remarcă deoarece, în acest interval de timp, se pierde urma bustului lui Eminescu de la Cernăuţi.

Poate cea mai mare emoţie şi satisfacţie, din toată perioada documentării, am trăit-o duminică, 24 iunie 1984, când, aflându-mă în trecere prin Botoşani, m-am abătut şi pe la Liceul „Mihai Eminescu”. La prima vedere se părea a nu fi nimeni acolo, doar la etajul întâi se vedea un geam deschis. Asta mi-a dat curaj să intru în curtea şcolii... Uşa era încuiată şi, ca un copil curios, am făcut palmele pâlnie şi m-am uitat prin fereastra uşii.

Incredibil, fiorii de emoţie m-au copleşit. În holul şcolii, pe un soclu de scânduri, trona bustul lui Mihai Eminescu, realizat de sculptorul Hette pentru parcul Arboroasa din Cernăuţi.

Bust dat dispărut mai bine de şaizeci de ani...

Trăiam bucuria descoperitorului când a apărut un portar, om binevoitor de altfel, mi-a deschis uşa din spate, am intrat în şcoală şi am analizat bustul, pe care era încrustat: „R. P. HETTE, IAŞI, 1930”. Nu mi-a permis să-l fotografiez şi nici chiar să-l măsor, dar a avut bunăvoinţa să mă conducă la „tovarăşa directoare”.

Am constatat, cu surprindere, că directoarea şcolii nu ştia nimic despre istoria/provenienţa bustului. Încercând să-i explic câte ceva, în loc de satisfacţie, de mândrie, aceasta a fost cuprinsă de panică...

Se întreba,dacă nu cumva ar putea fi revendicat de „puterea sovietică”, stăpâna de atunci a Cernăuţiului. Fusese mult mai liniştită când nu ştia ce contemplă, zi de zi, pe holul instituţiei, decât să se mândrească cu faptul că, în retragerea din calea năvălitorilor, românii nu l-au lăsat pe Eminescu străinilor, ci l-au adus în ţară şi apoi, prin nu ştim încă ce minune, a ajuns chiar în oraşul său natal. Speriată să nu se răspândească zvonul existenţei acestui bust în şcoala pe care o conducea, nici vorbă să-mi trimită o fotografie, nici să mai răspundă la corespondenţă, deşi îmi promisese. Sprijinul a venit din partea profesorului Dorin Popa, care ne-a înlesnit oarecum cercetările, relatându-ne că bustul a apărut „pe neaşteptate...”, prin anii ‘60, la o şcoală generală din localitate. În anul 1956, fostul liceu de fete „Carmen Sylva” a primit numele de „Mihai Eminescu” şi în felul acesta, după un timp, bustul poetului a fost adus aici, fără ca cineva să-şi pună întrebarea: cine-i autorul şi de ce este datat 1930?

Cu ocazia Centenarului, bustul a fost reamplasat în faţa liceului, pe un soclu din beton, mult prea masiv, purtând o inscripţie cu numele poetului şi anii de viaţă, ca şi un fragment din poezia Când Amitirile.

La 15 septembrie 1987, a fost redezvelit, cu toate onorurile cuvenite. Printre participanţii la aceste manifestări s-a numărat şi poetul Grigore Vieru, care cred că se afla pentru prima dată în Ţară. Dar, teama de revendicare a bustului nu dispăruse. Deşi presa a menţionat unele dintre manifestările aniversative, despre reinaugurarea bustului nici un cuvânt. Lipsa popularizării acestui eveniment şi neprezentarea identităţii bustului a dus la o nejustificată ignoranţă.

De aceea, nici nu ne miră iniţiativa unui colecţionar din Bălţi, care a intermediat editarea unei medalii, un fel de prohod... dedicate acestui bust, pe care a consemnat: „Monumentul «M. Eminescu» din parcul «Arboroasa» Cernăuţi, inaugurat în decembrie 1930 – dispărut în iunie 1940”; nici acesta, ca şi mulţi alţii, nu avea cunoştinţă că bustul, inaugurat la 7 decembrie 1930, în Grădina „Arboroasa” din Cernăuţi a ajuns, miraculos, în faţa Liceului „Mihai Eminescu” din Botoşani”.

Astfel, datorită cercetătorului Victor Macarie, Adevărul, căutat atâtea decenii în şir, a ajuns şi la Cernăuţi, în fosta capitală a Bucovinei istorice.

Petru GRIOR, directorul Centrului de Cercetări Istorice şi Culturale din Cernăuţi,

pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu

foto: Bustul nemuritorului Eminescu. Cernăuți. 7 decembrie 1930

***Duminică, 7 Decembrie 1930, pe o vreme admirabilă ca de primăvară, s-a dezvelit, în parcul „Arboroasa”, din faţa Catedralei, bustul nemuritorului Eminescu. Înfăptuirea dorinţei de a-l avea acest bust, în oraşul şcolăritului lui Eminescu, i se datoreşte „Ligii culturale” secţia Cernăuţi, de subt preşedinţia domnului prof. univ. Dr. Vasile Gherasim. O imensă mulţime de pioşi admiratori ai poetului era adunată în Catedrală, unde s-a săvârşit un parastas pentru odihna sufletului aceluia care a fost un fervent român şi un bun creştin…

Fondurile le-am adunat încet şi anevoios… Am publicat, în consecinţă, un concurs pentru ziua de 29 mai, cerând să se prezinte machete pentru un bust ce-l reprezintă pe maturul Eminescu, din timpul „Luceafărului”. Din lucrările prezentate de opt artişti concurenţi, după o bună chibzuire, acea prezentată de artistul sculptor din Iaşi, anume domnul R. P. Hette, cu condiţia ca să mai facă unele modificări, ce i le-am indicat atunci. Bustul acesta, deci, ultima realizare a proiectului prezentat de domnul Hette, atunci, iar soclul fu executat de domnul Carol Moscaliuc, întocmai după indicaţiile date de domnul Hette. Comisiunea artiştilor, întruniţi la Ministerul Artelor, a aprobat lucrarea cu unanimitate de voturi, astfel că inaugurarea acestui bust se face după ce au fost împlinite toate formele şi după ce comitetul nostru poate să privească, cu cea mai sinceră satisfacţie sufletească, la o operă înfăptuită…  

 Vasile Gherasim. Solemnitatea desvelirii bustului Mihai Eminescu la Cernăuţi. În: „Junimea Literară”, nr. 9-12, septembrie-decembrie 1930, pp. 401-410, Cernăuţi.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 456


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți