Din rău în tot mai rău? Trebuie să inervină UE...
Toate discuţiile şi problemele existente în învăţământ, cultură sau alte domenii ale vieţii noastre se rezumă la un singur lucru esenţial: încălcarea drepturilor omului! Trebuie să inervină UE pentru a verifica modul în care clasa politică din Ucraina respectă obligaţiile asumate în privinţa implementării sistemului european al legislaţiei.
A trecut prima săptămână din Postul Mare şi sufletul nostru ar trebui să se calmeze, să purceadă pe calea luminată a iertărilor şi a pocăinţei, cerând mila lui Dumnezeu pentru dezlegarea păcatelor. Fiindcă, din nefericire, am impresia că pe timp ce trece rătăcirile noastre sunt tot mai multe, mai diverse şi mai grave. De aici vin, cu siguranţă, şi cătrănirea sufletului, şi depresiile ce muşcă din starea psihologică generală şi din cea psihică a fiinţei umane, şi situaţiile de criză ce frământă astăzi omenirea.
Tot în aceste zile a avut loc un eveniment important pentru comunitatea românilor din Ucraina: graţie eforturilor făcute de europarlamentarul Eugen Tomac şi de unele societăţi publice româneşti din Ucraina a avut loc o dezbatere online la „masa rotundă” despre situaţia şcolilor şi a învăţământului în limba română din regiunile Cernăuţi, Odesa şi Transcarpatia. Din partea statului român au participat miniştri, secretari de stat, şefi de departamente şi alte persoane responsabile din cadrul Guvernului şi al Parlamentului României.
Atingând strunele cele mai sensibile ale stării în care se află învăţământul în limba română în Ucraina, participanţii la discuţii au făcut şi anumite propuneri pentru redresarea situaţiei catastrofale în care au ajuns şcolile noastre cu limba de predare română. Printre altele, s-a subliniat faptul că astăzi mai funcţionează doar 52 de şcoli din numărul total de 96 câte funcţionau în 1991.
În consecinţa acestor succinte însemnări făcute pe marginea dezbaterilor din cadrul întâlnirii online, dezbateri despre care a scris deja mai pe larg BucPress-ul nostru, vreau să menţionez că toate discuţiile şi problemele existente în învăţământ, cultură sau alte domenii ale vieţii noastre se rezumă la un singur lucru esenţial: încălcarea drepturilor omului! Fie că vorbim despre şcoală, despre învăţământul în limba maternă, fie că ne referim la păstrarea culturii naţionale, a tradiţiilor şi a patrimoniului poporului nostru, piatra unghiulară este respectarea drepturilor omului: în cazul de faţă – respectarea drepturilor românilor din Ucraina. Drepturi consfinţite în Constituţia Ucrainei şi în alte legi. De altfel, Ucraina, ca stat ce doreşte să fie primit în comunitatea ţărilor europene, şi-a luat angajamentul de a-şi corela legislaţia conform modelelor europene.
Din păcate, realitatea e alta şi situaţia noastră din rea devine şi mai rea, degradarea morală, politică şi economică din ţară punând sub semnul întrebării chiar integrarea Ucrainei în sistemul ţărilor europene. Aici, după umila noastră opinie, trebuie să intervină Uniunea Europeană pentru a verifica modul în care clasa politică din Ucraina respectă obligaţiile asumate în privinţa implementării sistemului european al legislaţiei. Acest lucru ar constitui o şansă a ţării noastre de a ajunge în rândul statelor cu adevărat democratice din Europa. Şi nu ar trebui ratată…
P.S. Cu ceva timp în urmă vorbeam în nişte însemnări de-ale mele despre internet ca formă de comunicare între oameni şi de informare a cititorilor. Îngrijorarea mea era că libertatea fiecăruia de a scrie şi a posta ce doreşte poate duce la o degradare a culturii în genere, la poluarea mass-mediei. Şi iată, după o bucată de timp, constatăm că situaţia devine chiar îngrijorătoare, din unele pagini postate recent pe un site revărsându-se smoala neagră a invidiei, a calomniei şi verdele veninului. Păcat… Cu atât mai mult că, după cum spuneam la începutul acestor rânduri, ne aflăm în Postul Mare…
Ilie T. Zegrea
Agenția BucPress – www.bucpres.eu
![]() |
![]() |
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP. |