Cultură
26 martie 2021

Din rău în tot mai rău? Trebuie să inervină UE...

Din rău în tot mai rău? Trebuie să inervină UE...
26 martie 2021

Din rău în tot mai rău? Trebuie să inervină UE...

Toate discuţiile şi problemele existente în învăţământ, cultură sau alte domenii ale vieţii noastre se rezumă la un singur lucru esenţial: încălcarea drepturilor omului! Trebuie să inervină UE pentru a verifica modul în care clasa politică din Ucraina respectă obligaţiile asumate în privinţa implementării sistemului european al legislaţiei.

A trecut prima săptămână din Postul  Mare şi sufletul nostru ar trebui să  se calmeze, să purceadă pe calea luminată a iertărilor şi a pocăinţei, cerând mila  lui Dumnezeu  pentru dezlegarea păcatelor. Fiindcă, din nefericire, am impresia că  pe timp ce trece  rătăcirile noastre sunt tot mai multe, mai diverse şi mai grave. De aici vin, cu siguranţă, şi cătrănirea sufletului, şi depresiile ce muşcă din starea psihologică generală şi din cea psihică a fiinţei umane, şi situaţiile de criză ce frământă astăzi omenirea.

Tot în aceste zile a avut loc un eveniment important pentru comunitatea românilor din Ucraina: graţie eforturilor făcute de europarlamentarul Eugen Tomac şi de unele societăţi publice româneşti din Ucraina a avut loc o dezbatere online la „masa rotundă” despre situaţia şcolilor şi a învăţământului în limba română din regiunile Cernăuţi, Odesa şi Transcarpatia. Din partea statului român au participat miniştri, secretari de stat, şefi de departamente şi alte persoane responsabile din cadrul Guvernului şi al Parlamentului  României.

Atingând strunele cele mai sensibile ale stării în care se află învăţământul în  limba română în Ucraina, participanţii la discuţii au făcut şi anumite propuneri pentru redresarea situaţiei catastrofale în care au ajuns şcolile noastre cu limba de predare română.  Printre altele, s-a subliniat faptul că  astăzi mai funcţionează doar 52 de şcoli din numărul total de 96 câte funcţionau în 1991.

În consecinţa acestor succinte însemnări făcute pe marginea dezbaterilor din cadrul   întâlnirii online, dezbateri despre care a scris deja  mai pe larg  BucPress-ul nostru, vreau să menţionez că toate discuţiile şi problemele existente în învăţământ, cultură sau alte domenii ale vieţii noastre se rezumă la un singur lucru esenţial: încălcarea drepturilor omului!  Fie că vorbim despre şcoală, despre învăţământul în limba maternă, fie că ne referim la păstrarea culturii naţionale, a tradiţiilor  şi a patrimoniului poporului nostru, piatra unghiulară este respectarea drepturilor omului: în cazul de faţă – respectarea drepturilor românilor din Ucraina. Drepturi consfinţite în Constituţia Ucrainei şi în alte legi. De altfel, Ucraina, ca stat ce doreşte să fie primit în comunitatea ţărilor europene, şi-a luat angajamentul de a-şi corela legislaţia conform modelelor europene.

Din păcate, realitatea e alta şi situaţia noastră din rea devine şi mai rea, degradarea morală, politică şi economică din ţară  punând sub semnul întrebării chiar integrarea Ucrainei în sistemul ţărilor europene. Aici, după umila noastră opinie, trebuie să intervină Uniunea Europeană pentru a verifica modul în care clasa politică din Ucraina respectă obligaţiile asumate în privinţa implementării sistemului european al legislaţiei. Acest lucru ar constitui o şansă a ţării noastre de a ajunge în rândul statelor cu adevărat democratice din Europa. Şi nu ar trebui ratată…

P.S. Cu ceva timp în urmă  vorbeam în nişte însemnări de-ale mele despre internet ca formă de  comunicare între oameni şi de informare a cititorilor. Îngrijorarea mea era că libertatea fiecăruia de a scrie şi a posta ce doreşte  poate duce la o degradare a culturii în genere, la poluarea mass-mediei. Şi iată, după o  bucată de timp, constatăm că situaţia devine chiar îngrijorătoare,  din unele pagini postate recent pe un site  revărsându-se smoala neagră a invidiei, a calomniei şi verdele veninului. Păcat… Cu atât mai mult că, după cum spuneam la începutul acestor rânduri, ne aflăm în Postul Mare…

Ilie T. Zegrea  

Agenția BucPress – www.bucpres.eu                                                                   

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1025


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți