Cultură
Redactor: Vitalie Zâgrea
30 august 2019

De Ziua Limbii Române la Cernăuți va avea loc un Spectacol extraordinar de folclor românesc

De Ziua Limbii Române la Cernăuți va avea loc un Spectacol extraordinar de folclor românesc

În fiecare an, la 31 august, românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Limbii Române. Sărbătoarea a fost instituită de România prin lege în anul 2013. Inițiatorul propunerii legislative explica atunci că „importanța limbii române nu trebuie marginalizată de tendințele actuale către globalizare, deoarece limba română reprezintă fundamentul identității naționale, un punct deosebit de important pentru consolidarea unei societăți puternice și unite”.

În România, sunt organizate manifestări cultural-educative și artistice dedicate istoriei limbii române.

Ziua Limbii Române se sărbătoreşte și în Republica Moldova începând din anul 1990. Și tot de atunci Limba română este omagiată și de românii din Ucraina

În 2011, mai multe asociaţii şi organizaţii româneşti din Serbia, Bulgaria, Ungaria şi Ucraina au stabilit ca ziua de 31 august să fie sărbătoare naţională a acestor comunităţi româneşti.

În data de 31 august 2019 la Cernăuți va avea loc o sărbătoare de suflet, un spectacol extraordinar dedicat Zilei Limbii Române și întitulat ”România de Acasă”.

În cadrul spectacolului organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Institutul ”Eudoxiu Hurmuzachi” din cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Liga Tineretului Român ”Junimea” din regiunea Cernăuți și Centrul Media BucPress, asociația jurnaliștilor români din Ucraina, vor evolua artiști cu renume din întreg spațiul românesc – Elena Merișoreanu, Ana Ilca Mureșan, Izabela Tomița și Gabriel Popescu, Ilie Caraș și Victoria Costinean. De asemenea, în scena Filarmonicii Regionale de Stat Cernăuți vor evolua și două colective artistice din regiunea Cernăuți – Ansamblul etnofolcloric ”Izvoraș” din satul Ropcea, raionul Storojineț și Ansamblul popular de dansuri ”Alunelul” din satul Horbova, comuna ostrița, raionul Herța.

Spectacolul folcloric ”România de Acasă” realizat și cu sprijinul Consulatului General al României la Cernăuți va fi prezentat de Alexandra Velniciuc.

Parteneri media: Agenția de știri BucPress, Radio Cernăuți, TV Bucovina, Zorile Bucovinei, Monitorul de Hliboca, Meleag Natal, Gazeta de Herța.

Spectacolul extraordinar dedicat Zilei Limbii Române va avea loc pe data de 31 august 2019 la orele 16:00 în incinta Filarmonicii regionale de Stat din Cernăuți. Intrarea este liberă. Sunt invitați și așteptați toți iubitorii cântecului românesc și graiului strămoșesc pentru  a omagia împreună Limba Română.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1379

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți