De 35 de ani familia Botoș din satul Apșa de Jos colecționează obiecte pentru muzeu
Potrivit Ileanei Botoș, aici sunt adunate obiecte ale culturii românești din secolele XIX-XX.
Primul obiect care i-a îndemnat să-și realizeze pasiunea pentru istoria neamului din care-și trag obârșia a fost o simplă lampă de kerosen, pe care au achiziționat-o de la o vecină, a spus Ileana Botoș. Potrivit acesteia, în muzeu se poate vedea cum a fost viața românilor din dreapta Tisei de-a lungul vremii.
„Peste tot unde am fost ne-am interesat de obiecte autentice, realizate manual de strămoși și de fiecare dată negociam sau, dacă gazdele aveau bunăvoință îl primeam drept cadou”, a spus ea.
Muzeul prezintă mobilier, prosoape, articole vestimentare, unelte, bijuterii și cărți. Elena își ajută soțul în weekend, iar Ion Botoș lucrează acolo în fiecare zi.
„Dacă știu că, chiar și după 100 km, voi putea găsi ceva interesant tipic românilor, atunci voi merge acolo și voi întreba dacă într-adevăr merită și, dacă da, cu siguranță îl voi cumpăra”, a spus Ion Botoș.
Casa în care a fost creat muzeul, potrivit Ileanei, are peste 200 de ani. Ea a fost achiziționată grație unui proiect transfrontalier.
„Dacă o națiune nu are tradiții, atunci este deja o națiune pierdută, se stinge deja ... Și dacă nu își păstrează tradițiile, nu își cunoaște cântecele, costumul său național, atunci această națiune nu este a nimănui”, spune Ileana Botoș.
Familia colectează exponate pentru muzeul său de 35 de ani.
Agenția BucPress – www.bucpress.eu
![]() |
![]() |
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP. |