Cultură
Redactor: Elvira Chilaru
12 octombrie 2021

De 35 de ani familia Botoș din satul Apșa de Jos colecționează obiecte pentru muzeu

De 35 de ani familia Botoș din satul Apșa de Jos  colecționează obiecte   pentru muzeu
12 octombrie 2021

De 35 de ani familia Botoș din satul Apșa de Jos colecționează obiecte pentru muzeu

Potrivit Ileanei Botoș, aici sunt adunate  obiecte ale culturii românești din secolele XIX-XX.

Primul obiect care i-a  îndemnat  să-și realizeze pasiunea pentru istoria  neamului din care-și trag obârșia a fost o simplă lampă de  kerosen, pe care au achiziționat-o de la o vecină,  a spus Ileana Botoș. Potrivit acesteia, în muzeu se poate vedea cum a fost viața românilor din dreapta Tisei de-a lungul vremii.

„Peste tot unde am fost  ne-am interesat de obiecte autentice, realizate manual de  strămoși și de fiecare dată negociam sau, dacă gazdele  aveau bunăvoință îl primeam drept cadou”, a spus ea.

 Muzeul prezintă mobilier, prosoape, articole vestimentare, unelte, bijuterii și cărți. Elena își ajută soțul  în weekend, iar Ion Botoș lucrează acolo în fiecare zi.

„Dacă știu că, chiar și după 100 km, voi putea găsi ceva interesant tipic românilor, atunci voi merge acolo și voi întreba dacă într-adevăr merită și, dacă da, cu siguranță îl voi cumpăra”, a spus Ion Botoș.

Casa în care a fost creat muzeul, potrivit Ileanei, are peste 200 de ani. Ea a fost achiziționată grație unui proiect transfrontalier.

„Dacă o națiune nu are tradiții, atunci este deja o națiune pierdută, se stinge deja ... Și dacă nu își păstrează tradițiile, nu își cunoaște cântecele, costumul său național, atunci această națiune nu este a nimănui”, spune Ileana Botoș.

Familia colectează exponate pentru muzeul său de 35 de ani.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 900


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți