Cultură
22 martie 2021

Cupca, regiunea Cernăuți. De ziua mondială a Poeziei...

Cupca, regiunea Cernăuți. De ziua mondială a Poeziei...
22 martie 2021

Cupca, regiunea Cernăuți. De ziua mondială a Poeziei...

Anual această frumoasă sărbătoare a poeziei, a cuvântului scris, a literaturii, este marcată pe larg la CIE Cupca.

Anul acesta, în legătură cu pandemia, sărbătoarea a fost în regim online. Elevii noștri au recitat online poezii ale diferitor poeți clasici și moderni. În incinta muzeul istoric al satului Cupca avem câteva expoziții permanente  dedicate poetului crăsnean Ilie Motrescu, Cobzarului ucrainean Taras Șevcenko, Luceafărului poeziei românești Mihai Eminescu, scriitoarei bucovinene Olga Kobâleanska.

De asemenea, avem pe mesele din culuarul muzeului  zeci de mape în care se află materiale de și despre mari poeți și prozatori clasici și contemorani. Sunt ziare, reviste.

O expoziție cu portretele celor doi mari clasici ai literaturii universale Mihai Eminescu și Taras Șevcenko am amenajat pe culuarul școlii. De asemenea am expus și cărțile de poezie ale autorilor numiți mai sus, dar și a regretatului traducător din opera șevcenkiană Ion Cozmei din Suceava, cât și  ale autorilor locali. Printre autorii bucovineni se numără și regretatul poet crăsnean Ilie Motrescu, care anul acesta ar fi împlinit frumoasa vârstă de 80 de ani. Vom menționa că la București deja au început pregătirile pentru viitorea expoziție ce va fi deschisă în vara acestui an jubiliar pentru poet. Se ocupă de acest proiect dl Laurențiu Dragomir, directorul APP protecția patrimoniului. Domnia sa cu vreo 2 ani în urmă a vizitat muzeul nostru.

Membri cenaclului literar LĂMÂIȚA, conduși de subsemnata, din care fac parte elevi din diferite clase, au pregătit un recital poetic online. Elevii au recitat versuri din literatura universală ale renumiților poeți Mihai Eminescu, Taras Șevcenko, Alexandr Pușkin, Ion Cozmei, Ilie Motrescu.

Sincere mulțumiri tuturor profesorilor de filologie din școală pentru munca depusă în cunoașterea literaturii în diferite limbi. Succese elevilor și fie ca dragostea de poezie, literatură, frumos să-i însoțească pe tot parcursul vieții.

Eleonora SCHIPOR, pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 614


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți