Cultură
Redactor: Svetlana Pantea
21 septembrie 2021

Creștinii ortodocși sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului pe stil vechi

Creștinii ortodocși sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului pe stil vechi
21 septembrie 2021

Creștinii ortodocși sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului pe stil vechi

La 21 septembrie, creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc Nașterea Sfintei Fecioare Maria – Maica Domnului și Mântuitorului Iisus Hristos, una dintre cele 12 sărbători împărătești de peste an din calendarul bisericesc creștin-ortodox. Sărbătoarea Nașterii Domnului (21 septembrie) marchează începutul noului an (14 septembrie), așa cum tăierea capului Sfântului Ioan Botez (11 septembrie) a marcat sfârșitul anului bisericesc. Sfânta Fecioară Maria și Sfântul Ioan Botezătorul sunt singurii Sfinți care, conform învățăturii creștine, au fost sfinți încă de la nașterea lor. Astfel, ei sunt cei mai mari dintre oameni.

Nașterea Maicii Domnului în popor se mai numește Sînta Maria cea Mică. Printre credințele și practicile populare legate de Sînta Maria cea Mică se regăsesc: se pune în cui pălăria și se verifică căciula pentru vremea rece; după ziua aceasta se jupoaie coaja ulmului și a teiului spre a o folosi la legat; în această zi șerpii se retrag în vizuinile lor pentru iernat; acum gerul aduce bruma pe pământ; păsările călătoare, în special rândunelele și graurii, încep să zboare spre țările calde. În popor se spune că sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului reprezintă hotarul astronomic dintre vară și toamnă, moment în care se dă start lucrărilor agricole de toamnă, iar noul anotimp începe să-și intre în drepturi. În această zi, la fel ca și de Sînta Maria cea Mare, nu se lucrează, pentru a nu pierde binecuvântarea și acoperământul (protecția) Maicii Domnului.

Sărbătoarea Sînta Maria cea Mică este așteptată în toate localitățile, dar mai ales în cele ale căror biserici poartă numele Nașterii Maicii Domnului, unde se serbează Hramul bisericii și al satului sau orașului.
În traducere din limba ebraică, numele Maria ar însemna, conform diferitelor surse: „cea plăcută”, „stăpână”, „doamnă”, „steaua măririi”, „picătură de apă”. În limba greacă, numele Maria înseamnă „frumusețe” și „armonie”.
Datorită importanței mari pe care o are în Biserica Creștin-Ortodoxă, Macii Domnului îi sunt închinate patru sărbători peste an: Nașterea Maicii Domnului (21 septembrie), Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (4 decembrie), Adormirea Maicii Domnului (28 august) și Acoperământul Maicii Domnului (14 octombrie).

Agenţia BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 498


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți