Cultură
26 aprilie 2021

Creștinii ortodocși intră astăzi în Săptămâna Mare

Creștinii ortodocși intră astăzi în Săptămâna Mare
26 aprilie 2021

Creștinii ortodocși intră astăzi în Săptămâna Mare

Creştinii ortodocşi intră astăzi în Săptămâna Mare, ultima înainte de sărbătoarea Paştilor, în care îşi amintesc de pătimirile Domnului. În biserici sunt desfășurate Denii, slujbe speciale în care sunt rememorate ultimele momente din viaţa mântuitorului Iisus Hristos înainte de răstignirea pe cruce. 

Săptămâna Mare este pentru creștini răstimpul cu cea mai mare încărcătură spirituală, întrucât rememorează zilele care urmează ultimele momente trăite de Iisus Hristos înainte de răstignire. În serile din această săptămână se oficiază în biserici slujbele numite Denii.

Cele mai importante Denii sunt cele din Joia și Vinerea Mare. Joi este ziua în care a avut loc Cina cea de Taină. Credincioși participă atunci la Denia celor 12 Evanghelii, la care se citesc textele din Noul Testament, în care sunt relatate pătimirile lui Iisus. Vineri este ziua în care Iisus a fost biciuit, batjocorit de soldații romani și de popor, a fost obligat să își poarte crucea pe drumul spre Golgota și a fost țintuit pe cruce, având alături doi tâlhari.

Este ziua în care a murit în chinuri, după care a fost îngropat în grabă. Credincioșii obișnuiesc în această săptămână să se pregătească sufletește prin spovedanie pentru marea sărbătoare a Paștilor, pe care o vor sărbători duminică noaptea prin participarea la slujba Învierii, când vor primi lumina. Şi anul acesta în bisericile ortodoxe de la noi va fi împărțită lumina din lumina adusă de la Mormântul Domnului din Ierusalim.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 646


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți