Cultură
Redactor: Vitalie Zâgrea
16 ianuarie 2022

Crasna - colț de rai în inima neamului românesc (VIDEO)

Crasna - colț de rai în inima neamului românesc (VIDEO)
16 ianuarie 2022

Crasna - colț de rai în inima neamului românesc (VIDEO)

Comuna Crasna, regiunea Cernăuți este una din cele mai mari localități românești din nordul Bucovinei, având o populație de peste 10 mii de locuitori, majoritatea fiind etnici români. Crasna este situată la doar 8 kilometri de comuna Putna, județul Suceava.

În această localitate românească de la poale de Carpați, în Crasna Bucovinei, s-au păstrat cel mai bine tradițiile și obiceiurile strămoșești, în special cele legate de sărbătorile de iarnă. Nu veți întâlni în localitățile din nordul Bucovinei o Malancă mai frumoasă, decât malanca de la Crasna, care se deosebește de alte malănci prin autenticitate, originalitate, costumație și rădăcinile istorico-geografice ale obiceiului. Anul acesta în comuna Crasna, regiunea Cernăuți  au fost organizate 5 malănci, având diverse personaje, începând cu regi, moșnegi, țigani, capre, căiuți, urători  și urși, numărând peste 600 de participanți la cele 5 malănci.

Potrivit tradiției din moși-strămoși, la Crasna Malanca începe să umble pe la casele crăsnenilor în dimineața zilei de 13 ianuarie și își încheie ritualul în seara zilei de 14 ianuarie când toate cele 5 malănci se adună în inima satului, lângă primăria comunei Crasna, unde-și prezintă jocul Malăncii în fața a sute de oaspeți sosiți din toate satele Bucovinei, dar și din România, Republica Moldova, Rusia și din alte țări.  

Spre deosebire de Festivalul Ento-Folcloric „Malanca-Fest” care anul acesta s-a desfășurat în data de 15 ianuarie la Cernăuți, și la care au participat diverse colective din localități fără tradiții istorice de malancă, crăsnenii au decis să organizeze - ca și în fiecare an - un eveniment local deosebit, demonstrând la ei acasă specificul românesc al zonei bucovinene. Este vorba de malanca  tradițională, care din păcate, este tot mai puțin apreciată la Festivalul internațional ”Malanca-Fest” din Cernăuți și tot mai mult îndrăgită de românii din Crasna Bucovinei, care din fragedă copilărie le altoiesc micilor românași de la poale de Carpați dragostea față de limba română, tradițiile populare, obiceiurile strămoșești și portul național.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Material video
Crasna - colț de rai în inima neamului românesc. Autor - Vitalie ZÂGREA (VIDEO)

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 320


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți