Cultură
Redactor: Sergiu Barbuța
25 ianuarie 2021

Cernăuți: Comemorarea profesorului Aron Pumnul, la 155 de ani de la trecerea la cele veșnice

Cernăuți: Comemorarea profesorului Aron Pumnul, la 155 de ani de la trecerea la cele veșnice

În ziua de duminică, 24 ianuarie 2021, comunitatea românească din regiunea Cernăuți, a adus un pios omagiu celui ce a fost Aron Pumnul (1818 - 1866), un mare cărturar român, lingvist, filolog și istoric literar, profesor al lui Mihai Eminescu, fruntaș al Revoluției de la 1848 din Transilvania.

Oameni de cultură, istorici, poeți, ziariști și profesori din localitățile Costiceni, Vancicăuți, Tărăsăuți, Boian, Mahala și orașul Cernăuți, dar și reprezentanți ai Consulatului general al României la Cernăuți, s-au adunat lângă Capela mitropolitană „Trei Ierarhi” din cimitirul de la Horecea, unde își doarme somnul de veci „apostolul românismului”, pentru a participa la o slujbă de pomenire săvârșită de părintele Cristofor Gabor.

Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea a 155 de ani de la trecerea marelui bărbat al neamului în lumea celor drepți, fiind organizat de Asociația sportiv-culturală „Ștefan cel Mare și Sfânt” din raionul Noua Suliță și Societatea culturală „Valea Prutului”.

Despre profesorul plecat în nemurire au vorbit doamna Irina Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuți, activistul nouasulițean Alexandru Muntean, președintele Asociației sportiv-culturală „Ștefan cel Mare și Sfânt”, istoricul Dragoș Olaru, jurnalistul și poetul Vasile Bâcu, preşedintele Societății pentru Literatura și Cultura Română „Mihai Eminescu”, domnul Vasile Rauț, preşedintele Societății „Golgota” a românilor din Ucraina, jurnalista Maria Toaca, doamna Elena Tărâţeanu, directoarea muzeului „Mihai Eminescu”. Un moment artistic a fost susținut de doamna Natalia Camelia care a recitat poezia „La mormântul lui Aron Pumnul”.

Aron Pumnul s-a născut la 27 noiembrie 1818, într-o familie din părţile Făgăraşului. După studii efectuate la Blaj şi Cluj, cu pregătire filozofică, formată mai ales în spiritul kantianismului, el a participat intens la evenimentele din timpul Revoluţiei române de la 1848 din Transilvania, influenţând şi acţiunile tinerilor intelectuali români din Blaj, al căror îndrumător spiritual era. A fost membru al comitetului românesc permanent de la Sibiu. A fost urmărit, ulterior, de autorităţi, ajungând la Bucureşti. Aici, guvernul provizoriu l-a numit comisar de propagandă. Din Bucureşti, după înăbuşirea revoluţiei, s-a refugiat la Iaşi, apoi la Cernăuţi, unde a fost primit de istoricul român Eudoxiu Hurmuzachi.

La Cernăuţi, unde a rămas până la sfârşitul vieţii, a devenit unul dintre conducătorii mişcării de renaştere naţională a românilor din Bucovina, continuând, în scris, lupta pentru drepturile românilor. În 1849, a devenit primul profesor de limba şi literatura română la liceul german din Cernăuţi. Aici a publicat lucrări de lingvistică şi de istorie literară, a scris şi un mic tratat de prozodie, „Foarma den afară a poeziei române”, referitor la versificaţia românească.

Ca profesor a exercitat o imensă influenţă asupra elevilor săi, printre care s-a aflat şi poetul Mihai Eminescu, pe care l-a găzduit în casa lui din Cernăuţi în timpul anilor de şcoală.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu


Material video


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 624


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți