Cultură
Redactor: Marin Gherman
17 octombrie 2021

Cântărețul de operă Ioan Paulencu, originar din nordul Bucovinei, decorat de președinta Maia Sandu cu „Ordinul Republicii”

Cântărețul de operă Ioan Paulencu, originar din nordul Bucovinei, decorat de președinta Maia Sandu cu „Ordinul Republicii”
17 octombrie 2021

Cântărețul de operă Ioan Paulencu, originar din nordul Bucovinei, decorat de președinta Maia Sandu cu „Ordinul Republicii”

Treizeci de personalități ce au marcat istoria de 30 de ani a Republicii Moldova au fost decorate de președinta Maia Sandu cu „Ordinul Republicii”.

Distincția le-a fost conferită pentru contribuția la promovarea imaginii Republicii Moldova în lume, pentru succesele profesionale atinse, precum și pentru spiritul civic de care au dat dovadă și implicarea plenară în viața societății. De asemenea, „Ordinul Republicii” acordat este un semn de omagiu pentru o seamă de profesioniști și personalități de excepție care, deși nu mai sunt în viață, au lăsat o urmă importantă în istoria țării.

Pe lista laureaților se regăsesc oameni de cultură și economiști, activiști civici și primari, profesori și cadre medicale, savanți și sportivi. Sunt talente care au dus faima țării departe în lume ori care au muncit cu dedicație acasă pentru a salva vieți, a forma generații și a realiza proiecte inedite. Iar astfel - prin efort, tenacitate și profesionalism - au schimbat Moldova.

Printre cei decorați se numără și Ioan Paulencu, originar din satul Voloca, nordul Bucovinei, cântăreț de operă, scenarist și regizor.

Născut la 5 decembrie 1940, într-o familie de țărani români din satul Voloca, regiunea Cernăuți, Ioan Paulencu, de mic copil cunoaște greutățile și necazurile vieții, încât îmbrățișează diferite meserii, câștigându-și astfel pentru existență și, tot în același timp, perseverând spre idealul ce i l-a hărăzit providența. La 26 de ani, având în satul lui natal construită, cu propriile mâini, o casă, întemeiază o familie, Ioan Paulencu devine student al Institutului de arte „Gavriil Muzicescu” din Chișinău, pe care îl absolvă 1972. În paralel cu studiile, a lucrat în orchestra „Folclor” al Radioului și Televiziunii din Moldova. Din 1972 până în 2018 Ioan Paulencu a fost solist al Teatrului Național de Operă şi Balet „Maria Bieșu”.

Ion Paulencu a interpretat, în spectacole de operă, peste 60 de roluri, cum ar fi: preotul Goardean, din opera „Forța destinului”, regele Fillip și inchizitorul din „Don Carlos”, Regele și marele preot Ramfis din opera „Aida”, Parafucili din opera „Rigoletto”, Mefisto din opera „Faust”, regele Renne din opera „Iolanta”, Cneazul din opera „Evgheni Oneghin”, Don Basilio din opera „Bărbierul din Sevilla”, Alexandru Lăpușneanu din opera cu același nume, etc.

Ion Paulencu s-a ocupat intens şi de promovarea folclorului autentic: doine, balade, cântece nupțiale, colinde, urături. Artistul cântă la 15 instrumente populare cum ar fi cavalul, tilinca, drîmba, muzicuța, ocarina, fluierul, frunza, cimpoiul, fluierul îngemănat.

Ioan Paulencu a fost profesor de canto la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice și la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”. Discipolii săi sunt laureați ai concursurilor naționale și internaționale. La Colegiul „Ștefan Neaga”, maestrul a inaugurat Ansamblul etno-folcloric „Bucovina”. De asemenea, din 2010 până în 2018, Ioan Paulencu a regizat și moderat o emisiune folclorică la un post de radio. În 1981 i s-a conferit titlul de Artist Emerit din Republica Moldova şi în 1992 - cel de Artist al Poporului.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1513


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți