Cultură
23 februarie 2021

Cântăreața Maria Iliuț își sărbătorește ziua de naștere

Cântăreața Maria Iliuț își sărbătorește ziua de naștere
23 februarie 2021

Cântăreața Maria Iliuț își sărbătorește ziua de naștere

Astăzi, 23 februarie, este ziua de naștere a îndrăgitei artiste Maria Iliuț, supranumită „privighetoarea din Munții Carpați”, care marchează o nouă aniversare a femeii și artistei împlinite.

Îi spunem Mariei Iliuț cu drag La Mulți Ani!, dorindu-i sănătate, ca să ne încânte și de-acum încolo cu cântecele și portul popular bucovinean.

Interpreta s-a născut la 23 februarie anul 1955 în satul Crasna, raionul Storojineţ, regiunea Cernăuţi, Bucovina, astăzi Ucraina. În 1978-1984, şi-a făcut studiile la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu” din Chișinău cu Tamara Dergaci şi Valentina Boldurat (catedra dirijat coral), Tatiana Muzâca (istoria muzicii) şi Felix Biriukov (teorie-solfegiu, armonie).  

Începând cu anul 1983, este solistă la ansamblul etnofolcloric „Tălăncuța”, formațiile „Ștefan Vodă” și „Busuioc moldovenesc” din Chișinău. A condus studioul folcloric de la Palatul de Creaţie a Copiilor din Chişinău. În prezent este lector superior la Facultatea de Arte Frumoase a Universității de Stat din Moldova, unde conduse Ansamblul etnofolcloric „Crenguţa de iederă”.

A colaborat cu orchestrele de muzică populară „Mugurel”, „Folclor” şi „Joc”, cu Mihai Amihalachioaie, Gheorghe Banariuc, Petre Neamțu, Nelu Laiu și alți muzicieni. A înregistrat mai multe cântece populare la Radio Moldova, precum „Bătuta ca la Crasna”, „Bătrâneasca”, „Busuioace nu te-i coace”, „Cântă, cuce, că ți-i bine”, „Sus pe munte cade bruma”, „Doamne, doamne, greu e dorul”, „Mamă, câte fete ai” ș.a.

A fost laureată a Festivalului-concurs internațional al cântăreților români de pretutindeni de la Drobeta Turnu-Severin, 1989, a Concursului „Cântați cu noi” de la Chișinău, 1989, a Festivalului folcloric național „Șezătoarea” de la Fălticeni, 1992 și a Festivalului-concurs al cântecului păstoresc „Miorița” de la Târgoviște, 1996. A întreprins mai multe turnee în străinătate. A mai fost menționată cu Diploma Ministerului Educației din Republica Moldova și Diploma de Excelență a Consulatului General al României la Cernăuți. Este membră a Uniunii Muzicienilor din Moldova și a Societății Culturale București-Chișinău.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 543


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți