Cultură
13 iulie 2021

Călin Brăteanu, în spectacol la Iordănești, regiunea Cernăuți

Călin Brăteanu, în spectacol la Iordănești, regiunea Cernăuți
13 iulie 2021

Călin Brăteanu, în spectacol la Iordănești, regiunea Cernăuți

În ajunul praznicului Sfinților Apostoli Petru și Pavel (stil vechi) la Căminul  Cultural „Ciprian Porumbescu”  din Iordănești a  avut loc un spectacol folcloric de sărbătoare.  La el au participat  artiști amatori din zonă ,aceștia fiind discipolii  Mariei Nițu, conducătoarea Studio „Sonor M” de la Școala Generală de gradele I-III din Iordănești, care au interpretat cântece alături de îndrumătoarea lor, notează „Monitorul bucovinean”, citat de Radio Cernăuți.

Cu câteva perle folclorice a emoționat sala Odorica Bostan din Carapciu, laureată a unor concursuri naționale și internaționale din Ucraina și România.

O suită de cântece folclorice deosebit de reprezentative au interpretat membrii ansamblului folcloric „Sirețelul”. Conducătorul acestei formații, neobositul Gheorghe Stratulat, a interpretat mai multe cântece patriotice, de voie bună, dar ne-a bucurat și cu o premieră, un cântec pe versuri de regretatul Dumitru Covalciuc, despre Bucovina, primit cu aplauze furtunoase de publicul  din Iordănești, Carapciu, dar și din alte sate din vecinătate.

Surpriza serii a fost cunoscutul folclorist și interpret de rang național din România Călin Brăteanu venit de la Suceava.  Cunoscut din televiziune, dar și neuitat de la spectacolele precedente pe această scenă acum vreo cinci ani, Călin Brăteanu a cucerit sala din prima piesă. Dar nu e nimic de mirare, acesta e talentul lui cu care l-a înzestrat Dumnezeu.

Mai întâi a invitat în scenă, lângă dânsul, pe toți copilașii care erau în sală, veniți îmbrăcați în haine naționale.

—Noi trebuie să ne gândim la viitor, la cei care vin din urma noastră,  — mi-a spus după spectacol Călin Brăteanu. De pe acum trebuie să vedem pe cine lăsăm în urmă, cui îi încredințăm patrimoniul nostru folcloric și ce lăsăm generațiilor care ne vor urma. Iar tradițiile, obiceiurile, datinile, cântecele, dansurile, colindele și doinele, sunt cele mai convingătoare  dovezi a dăinuirii noastre pe aceste pământuri, — este convins  domnul Călin.

A fost o zi de mare sărbătoare și mult așteptată după atâta tăcere impusă de pandemie. A fost o zi în care lumea s-a bucurat din nou de viață. Sala, practic completată pe toate locurile disponibile (vreo 350) a mulțumit artiștilor cu aplauze îndelungate.  Mulțumiri din partea primăriei a exprimat Mariana Saviuc, secretara Consiliului local. Spectacolul a fost inițiat de directorul școlii nr.1 din sat Vasile Ioneț și Călin Brăteanu, care recent a vizitat muzeul acestei școli din Iordănești.

Nicolae ȘAPCĂ

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 596


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți