Cultură
Redactor: Svetlana Pantea
11 mai 2021

Calendarul zilei: 11 mai – 108 ani de la naşterea actriţei Beate Fredanov

Calendarul zilei: 11 mai – 108 ani de la naşterea actriţei Beate Fredanov
11 mai 2021

Calendarul zilei: 11 mai – 108 ani de la naşterea actriţei Beate Fredanov

Actriţa şi profesoara de actorie din România, de origine evreiască, Beate Fredanov,  s-a născut la 11 mai 1913 la Cernăuţi.

În anul 1933 a absolvit Academia de Muzică şi Artă Dramatică din Viena. După terminarea cursurilor universitare, se întoarce în ţară şi este angajată la Compania „Bulandra-Maximilian-Storin”, debutând, în 1934, în spectacolul “Lume de hotel”, de Vicky Baum. În 1940, fiind evreică, este dată afară din teatrele românești. Împreună cu Alexandru Finţi şi Maria Sandu înfiinţează, la Teatrul Baraşeum, trupa de limbă română. În 1945 revine la Teatrul Comedia, apoi la Teatrul “Maria Filloti”. Din 1947 colaborează cu Lucia Sturza Bulandra la Teatrul Municipal (azi Teatrul Bulandra). În acelaşi an  devine actriță și co-directoare la Teatrul Municipal.

Distinsa actriţă a intrepretat roluri în  filmele „Fii cuminte, Cristofor !” (1967), „Trecătoarele iubiri”; (1974) şi „Bietul Ioanide” (1980). 

Din 1948 este  profesoară la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică. În anii '80 se pensionează și se stabilește în Germania, unde continuă activitatea didactică. A  fost distinsă cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a (1967),  „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

A decedat la 20 martie 1997 la Düsseldorf (Germania).

Agenţia BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 623


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți