Cultură
24 aprilie 2021

Cale luminată, maestre Vasile!

Cale luminată, maestre Vasile!
24 aprilie 2021

Cale luminată, maestre Vasile!

Deasupra Bucovinei a plâns din nou  cerul şi verdele crud al acestui început de primăvară: la vârsta de 78 de ani ne-a părăsit subit,  pentru totdeauna, maestrul fotograf Vasile PALADEAN.

De acum aparatul său de fotografiat va tânji după stăpân iar noi, prietenii şi cunoscuţii lui, îi vom duce lipsa şi-l vom căuta cu privirile la  manifestările  de suflet  cu participarea  românilor din ţinut. Or, prezenţa maestrului era un lucru cu care ne obişnuisem şi o garanţie că cele mai importante şi emoţionante momente ale manifestărilor vor fi fixate  şi păstrate cu dragoste şi sfinţenie nu numai în cămara inimii fiecăruia dintre noi ci şi într-o ramă atârnată pe  un perete din camera memoriilor…

Specialist de clasă superioară în electronică, unde prin mâna lui au trecut  şi au „înviat” zeci şi sute de aparate sofisticate care nu erau pe măsura puterii altor colegi  de lucru, graţie şi caracterului său de om cinstit, chibzuit, cu simţul responsabilităţii ridicat  la  cele mai înalte cote  ale omeniei, Vasile Paladean  a constituit un exemplu şi pentru altă lume, în special pentru  tinerii care vroiau să însuşească arta fotografiei.

Participant  cu lucrări personale la mai multe  expoziţii şi festivaluri naţionale şi internaţionale  de artă fotografică, Vasile Paladean a cucerit zeci de distincţii, fiind ales  în juriul  multor concursuri ale artiştilor fotografi din Ucraina, România, Ungaria, Polonia şi alte ţări. Colegii şi prietenii îl apreciau şi pentru corectitudinea cu care îşi expunea opinia despre operele prezentate în concurs, dar şi  pentru sprijinirea tinerilor care vroiau să devină specialişti  renumiţi în întreaga lume.

Recunoscut  de oamenii de artă din mai multe ţări ca unul dintre  talentele viguroase  şi  ca reprezentant al tradiţiilor bucovinene, Vasile Paladean a demonstrat prin ceea ce a făcut cu ajutorul aparatului  de fotografiat că  ochiul magic, zis şi obiectiv, prin care este privită lumea, poate deveni cu adevărat miraculos  când se află în mâinile unui maestru.

Despre bunătatea sufletească a artistului fotografic şi relaţiile sale prieteneşti cu zeci de bucovineni, dar şi cu conaţionali din Suceava, Maramureş, Bucureşti sau alte centre culturale  circulă numeroase ecouri şi opinii , care de care mai lăudabile. Personal,  cred că fotografiile lui sunt  adevărate lucrări  artistice anume bunătăţii sufleteşti şi modestiei  cu care a trăit toată viaţa alături de semeni.

În aceste clipe de durere amară arzând în sufletele soţiei Claudia şi a fiilor, a celorlalte rude  şi a prietenilor , vreau să aduc un ultim omagiu celui care a fost  pentru noi  maestrul  fotograf Vasile Paladean, rugându-l pe Bunul Dumnezeu să-i ierte păcatele şi să-i facă un loc în Grădina Sa.

Iartă-ne, Maestre că uneori nu te-am înţeles şi poate te-am supărat cu ceva!

Cale luminată  printre stele şi fie-ţi amintirea veşnică!

Ilie T. Zegrea, pentru Agenția BucPress - www.bucpress.eu 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 698


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți