Cultură
Redactor: Mirela Amarie
31 decembrie 2021

BucPress vă recomandă: 7 cărți de citit în 2022

BucPress vă recomandă: 7 cărți de citit în 2022
31 decembrie 2021

BucPress vă recomandă: 7 cărți de citit în 2022

„Oricât de ocupat ai fi, trebuie să găsești timp ca să citești. Altfel vei capitula în fața ignoranței”, spunea Confucius, cel mai mare filosof şi lider spiritual al chinezilor.

Dacă nu știi cu ce să îți începi anul 2022, din punct de vedere al lecturii, jurnaliștii de la BucPress îți aduc la cunoștință o listă de cărți, apariții mai vechi ori mai noi, care au fost cel mai îndrăgite de către fiecare în parte.

Fie că ți-ai promis că vei citi mai mult, fie că pur și simplu ai nevoie de o nouă recomandare, iată alegerile noastre:

Marin Gherman, redactor-șef BucPress:  Recomand volumul de poezii Imnele Putnei, al poetului Ioan Alexandru, reeditarea ediției din 1985. Tipărit în cadrul manifestărilor aniversare prilejuite de împlinirea a 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni, care a avut loc la Mănăstirea Putna în 15 august 1871.

De asemenea, mi-a plăcut foarte mult și volumul ce poartă semnătura scriitorului și profesorului universitar Mircea A. Diaconu, intitulat Cernăuți. Obiecte pierdute. Alexandru Cistelecan, unul dintre cei mai importanți și influenți critici literari români contemporani, a scris despre carte următoarele: „Cernăuți. Obiecte pierdute e un mozaic pornit de la o idee isteață eminent. Anunțurile decupate (și aranjate astfel încât laitmotivul obiectelor pierdute să nu fie doar o cheie muzicală a compoziției, ci și un simbol al nostalgiei nescrise) sunt nu doar transparențe spre o lume pierdută, ci chiar un mod epifanic al acesteia. O lume pestriță și extrem de vie răsare de sub fresca de anunțuri...”.

Vitalie Zâgrea, cofondator BucPress: Recomand cu drag cartea Mihai Jar. Primul director al primei şcoli româneşti din centrul civic al oraşului Cernăuţi (1991-1999). A văzut lumina tiparului în 2021, la editura DrukArt din Cernăuţi, în 700 de exemplare, cu sprijinul întreprinzătorului Titus Scripa, cel mai bun prieten din timpul studiilor al lui Mihai Jar. Îngrijită şi prefaţată de scriitorul Ştefan Hostiuc, cu susţinerea profesoarei Larisa Jar, valoroasa culegere include interviuri, schiţe de portret, relatări care au apărut în presa românească din ţinut, ale activiştilor obşteşti, foştilor funcţionari, amintiri ale colegilor, prietenilor și cuvinte de recunoştinţă din partea foştilor elevi.

Sergiu Barbuța, redactor: Geții lui Burebista și lumea lor de Radu Oltean. Șase veacuri de istorie înfățișate prin cuvinte limpezi și cu sute de ilustrații detaliate și explicate pe larg: scene de luptă, de viață cotidiană sau de ritual, arme, podoabe, veșminte sau cetăți desenate și pictate cu măiestrie, și cu atenție la cele mai mici amănunte arheologice și istorice.

Mariana Struț, redactor: Propun cartea Suflet românesc de Dan Puric, dedicată poporului român și amintirii tatălui său. În această carte ne este redescoperit spațiul sufletului românesc. Călătoriile, întâlnirile cu oamenii și întâmplările simple devin motiv de meditație asupra condiției românului și românismului.

Vasile Barbuța, editorialist: Lucian Boia, Istorie și mit în conștiința românească, ediție aniversară adăugită și ilustrată.  Am primit această carte de la un prieten din Cluj cu ceva ani în urmă, însă doar anul acesta am avut timpul necesar pentru o lectură cap-coadă. Cartea ne pune la dispoziție evoluția românilor de la primile mențiuni istorice până în prezent, dar prin prisma miturilor istorice și stereotipurilor, care au fost acumulate în timp și transmise prin generații. Se simte o abordare științifică în această lucrare și un efort enorm depus pentru editarea ei. A provocat controverse destul de serioase în societatea românească, deoarece atinge niște momente sensibile ale istoriei noastre. Este, de fapt, o instigare la discuție și revalorificarea trecutului pentru privarea complexelor psihologice colective. Recomand această carte pentru cei, care nu se ascund după mituri, discutând istoria, ci se bazează pe argumente și date științifice. Dacă nu sunteți o astfel de persoană - mai bine să nu dați de această lucrare.

Mirela Amarie, redactor: Greu de ales...mi-au plăcut multe cărți, dar în cazul dat, aș recomanda cartea  Învățare. Publicată cu trei ani de zile în urmă, a rămas una dintre cele mai citite și discutate cărți de memorii. Deși, pe alocuri, ai impresia că e ficțiune, nu e, e viața trăită de Tara Westover, mezina unei familii cu șapte copii dintr-o comunitate de mormoni din Idaho (SUA), care reușește, cu o ambiție de nezdruncinat, să-și facă o educație și să-și dea doctoratul în istorie la Cambridge.

Dragii noștri, vă urăm ca Noul An să Vă găsească sănătoși, cu gânduri bune și cu cei dragi alături! La mulți ani!

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 503


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți