Cultură
Redactor: BucPress
25 august 2021

Bogdan Petriceicu Hasdeu - neobositul cercetător originar din Ținutul Hotinului

Bogdan Petriceicu Hasdeu - neobositul cercetător originar din Ținutul Hotinului
25 august 2021

Bogdan Petriceicu Hasdeu - neobositul cercetător originar din Ținutul Hotinului

Astăzi, 25 august 2021, se împlinesc 114 ani de la moartea lui Bogdan Petriceicu Hasdeu - poet, prozator, dramaturg, ziarist, eseist, jurist, istoric, folclorist, filolog, lingvist, filosof şi arhitect, „un geniu de o înspăimântătoare vastitate”, cum îl numea Mircea Eliade.

Hasdeu face parte din galeria spiritelor enciclopedice ilustre ale neamului românesc, alături de Dimitrie Cantemir, Ion Heliade Rădulescu, Nicolae Iorga sau George Călinescu, fiind una dintre cele mai mari personalități ale culturii române din toate timpurile.

Bogdan Petriceicu Hasdeu s-a născut la 26 februarie 1838, la Cristinești, judeţul Hotin, fiind fiu al lui Alexandru Hâjdău și al Elisabetei Daucș, descendenţii unor vechi familii boiereşti. Tatăl său a absolvit studii la Harkov, Lvov și München, având înclinații către filologie, istorie și folclor, fiind autor al unor lucrări de istoria dreptului universal şi cunoscător a nu mai puţin de zece limbi străine, plus o bogată activitate didactică.

Hasdeu îşi face studiile liceale la Chişinau, iar cele universitare la Harkov, Facultatea de Drept. Fiind pasionat de literatură și filosofie, devine un personaj cunoscut și admirat în mediul studențesc pentru inteligenţa şi memoria sa fenominală, dar și pentru uşurinţa cu care învăţa limbile străine. Nu a ajuns să finiseze studiile universitare şi odată întors la baștina, se înrolează în armata rusă, iar pregatirea intelectuală şi-o desavârşeşte ca autodidact.

În 1857, când sudul Basarabiei a revenit la Moldova, a trecut în acest ținut și a fost numit membru al tribunalului din Cahul. În 1858 s-a mutat la Iași, ca profesor de liceu și bibliotecar al universității, donând bibliotecii universitare 4.000 de volume. În acest timp Hasdeu a pus bazele mai multor publicații, printre care și revista „Din Moldova” în care a publicat poezii lirice, fabule, nuvele, critice etc. În 1876 devine director al Arhivelor Statului din București, în această calitate contribuind la publicarea documentelor în „Arhiva istorică” și „Cuvinte din bătrâni”, atât din arhivele românești, cât și din cele străine. În 1877 a fost ales membru al Academiei Române ca un omagiu al întregii sale opere de până atunci, dar și ca recunoaștere a spiritului său enciclopedist. Din 1878 a fost profesor de filologie comparată la Universitatea din București și a tipărit o parte din lecțiile sale pline de originalitate și de cunoștințe vaste asupra literaturilor străine și a limbii române.

Savant şi pionier în diverse ramuri ale filologiei şi istoriei româneşti, Bogdan Petriceicu Hasdeu a fost şi unul dintre cei mai celebri masoni români.

Moartea năprasnica a fiicei sale, Iulia, în 1888, îl distruge sufletește. Hasdeu intră într-o fază de declin a vieţii sale și treptat renunță la multiplele sale activități, retrăgându-se în castelul construit în memoria fiicei sale în Campina, unde va încerca, prin practici spiritiste, să-și mângâie sfâșietoarea durere. Dacă opera lui ştiinţifică a suferit practic o cădere totală, sufletul său a trecut într-o nouă etapă de frământări şi căutari de răspunsuri.

În acest „templu metafizic”, înălțat pentru fiica sa iubită, la 25 august 1907 Bogdan Petriceicu Hasdeu se stinge din viață.

Academician, enciclopedist, jurist, lingvist, folclorist, publicist, istoric și om politic, Hasdeu a fost una dintre cele mai mari personalități ale culturii române din toate timpurile.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 628


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți