Cultură
Redactor: Marin Gherman
20 septembrie 2021

Blazonul cu stema Moldovei medievale, reinstalat pe zidurile citadelei Cetatea Albă

Blazonul cu stema Moldovei medievale, reinstalat pe zidurile citadelei Cetatea Albă
20 septembrie 2021

Blazonul cu stema Moldovei medievale, reinstalat pe zidurile citadelei Cetatea Albă

De ziua orașului Cetatea Albă pe zidurile citadelei a fost reinstalat, în copie, blazonul cu stema Moldovei medievale, sustras la 1848 de autoritățile țariste.

Inițiativa reinstalării vechilor însemne pe zidurile Cetății Albe aparține profesorului și arheologului Andrei Krasnojon, de la Universitatea Pedagogica ”Ușinski” din Odesa.

În 2013 profesorul Krasnojon a descoperit pisania lui Ștefan cel Mare și Sfânt de la 1475 de pe Poarta Chiliei a cetății, ascunsă de sovietici mai bine de 60 de ani în muzeul de istorie din Herson, în regiunea omonimă, dincolo de Bug.

O copie a acesteia a fost instalată la locul vechi, de-asupra porții de intrare. În istoria noastră națională această pisanie va rămâne pe veci imortalizată pe documentul cel mai important din istoria românilor basarabeni – Actul Unirii Basarabiei cu Țara de la 27 martie 1918, potrivit unui comentariu postat pe Facebook de Anatol Popescu, președintele Asociația „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1132


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți