Cultură
Redactor: Elvira Chilaru
27 septembrie 2021

Au mai rămas doar câțiva trâmbițări români în raionul Teceu din Transcarpatia

Au mai rămas doar câțiva trâmbițări români  în raionul Teceu din Transcarpatia
27 septembrie 2021

Au mai rămas doar câțiva trâmbițări români în raionul Teceu din Transcarpatia

Trâmbița a răsunat tot timpul  în Carpați. Însoțitoare constantă a păstorilor, trâmbițele îndeplineau funcții pur practice ca mijloc de comunicare. Acum este o mare raritate  de  a auzi trompeta / trâmbița  pe pajiști  - sunetul ei îl mai putem auzi doar  la începutul diferitelor evenimente culturale, așa ca Sâmbra oilor.

Vasile Lazoricioc lucrează ca păstor de la vârsta de 12 ani. Acum are 35 de ani și nu își poate imagina viața fără lucrul și instrumentul său muzical preferat.

Trâmbița l-a fascinat pe cioban de la o vârstă fragedă. Instrumentul pe care îl are, cu  o lungime de trei metri și jumătate, e din  metal. El spune că a fost făcut de un fost cioban de 80 de ani din Teceu. El  participa la  concerte și festivaluri.

Astăzi, în raionul Teaciv / Teceu  trâmbițașii  pot fi numărați pe degetele unei mâini. Locuiesc în principal localitățile românești ale raionului Teaciv  - la Slatina și Topcino. Nu toți pot însuși arta trâmbițatului. Așadar, atât  timp cât  există oameni care păstrează tradițiile părinților și bunicilor, avem ocazia să auzim     sunetele unicate ale trâmbițelor în Carpați.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 659


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți