Cultură
Redactor: Marin Gherman
27 iulie 2021

Apel pentru confecționarea candelei de argint ce va fi dăruită de studenți pentru mormântul lui Ștefan cel Mare

Apel  pentru confecționarea candelei de argint ce va fi dăruită de studenți pentru mormântul lui Ștefan cel Mare
27 iulie 2021

Apel pentru confecționarea candelei de argint ce va fi dăruită de studenți pentru mormântul lui Ștefan cel Mare

În 1871, studenții români au organizat „Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni” și „Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni”, în 15 și 16 august, la Mănăstirea Putna. Între organizatori și participanți au fost Mihai Eminescu, Ioan Slavici, A.D. Xenopol, Nicolae Teclu, Ciprian Porumbescu și alți tineri care, la maturitate, au făcut eforturi mari pentru realizarea unirii culturale și a unirii teritoriale a românilor.

Darul studenților pentru mormântul lui Ștefan cel Mare a fost o urnă de argint maiestuoasă (înălțime 55 cm, diametru 28 cm, greutate 7 kg), păstrată astăzi în Muzeul mănăstirii, pe care se află înscrise cuvintele dedicatorii: „EROULUI, ÎNVINGĂTORULUI,/ APĂRĂTORULUI EXISTENȚEI ROMÂNE,/ SCUTULUI CREȘTINĂTĂȚII./ JUNIMEA ROMÂNĂ ACADEMICĂ/ MDCCLXX”.

La 150 de ani de la acest eveniment, participăm la serbarea aniversară intitulată „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal” și la Congresul studențesc aniversar, dorind, pe de o parte să îi cinstim pe organizatorii și participanții din 1871, iar pe de altă parte să reflectăm asupra aportului nostru la idealul continuu al unității națiunii române.

Ca semn al continuității cu generația anului 1871 și ca semn al prețuirii pentru modelul pe care Ștefan cel Mare îl reprezintă pentru români, darul studenților de azi pentru mormântul voievodului va fi o candelă de argint în forma urnei de la 1871.

Facem apel către studenții românii de la universitățile din țară și din străinătate să contribuie financiar la realizarea acestui dar, care va depus pe mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare în 15 august 2021.

 Mesajul care va fi inscripționat pe candelă este:

 EROULUI, ÎNVINGĂTORULUI,

APĂRĂTORULUI EXISTENȚEI ROMÂNE,

SCUTULUI CREȘTINĂTĂȚII,

MARELUI ROMÂN,

SFÂNTULUI VOIEVOD ȘTEFAN CEL MARE.

JUNIMEA ROMÂNĂ ACADEMICĂ

MMXXI

 SERBAREA DE LA PUTNA – 150.

CONTINUITATEA UNUI IDEAL

Candela va avea înălțimea de 40 cm și va fi lucrată în argint, în tehnica filigran, de către artistul Bogdan Popa, sculptor bijutier.

Studenții, dar și ceilalți români din țară și din afara granițelor țării, care doresc să susțină realizarea candelei sunt rugați să facă donațiile lor în contul Asociației Studenților Creștin Ortodocși Români, filiala Iași (ASCOR Iași), cu mențiunea „Serbare Putna 150”:

IBAN: RO61BRDE240SV95235282400

BRD – sucursala Iași

Urmând practica de la 1871, când donatorii pentru urnă și pentru organizarea serbării au apărut în listele de subscripție publicate în ziarele vremii, donatorii pentru candelă vor fi înscriși în lista de donații care va însoți candela la dăruirea ei și, de asemenea, pe site-ul serbării.

Studenții care doresc să participe la Serbarea din acest an, sunt rugați să se înscrie prin intermediul formularului online, disponibil pe site-ul www.serbareputna150.ro

Pentru mai multe detalii, poate fi contactat Emanuel Buta, care asigură secretariatul Congresului studențesc și al participării studenților la Serbarea 150: 0747-891.481, emanuel.buta@yahoo.ro.

În imagine este urna de argint depusă de studenții români de la Viena, organizatori ai Serbării de la Putna din 1871

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 614


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți