Cultură
Redactor: Marin Gherman
05 noiembrie 2021

Administrația Regională de Stat Cernăuți promite că va reconstrui Casa lui Aron Pumnul

Administrația Regională de Stat Cernăuți promite că va reconstrui Casa lui Aron Pumnul
05 noiembrie 2021

Administrația Regională de Stat Cernăuți promite că va reconstrui Casa lui Aron Pumnul

La Cernăuți va fi reconstruită Casa Memorială „Aron Pumnul”, inițiativa aparținând Administrației Regionale de Stat Cernăuți și Consulatului General al României la Cernăuți, potrivit paginii oficiale a autorităților regionale, citată de Agenția BucPress.

Guvernatorul regiunii Cernăuți Serhii Osaciuk a scris pe pagina sa de Facebook că această casă „este un muzeu al renumitului poet Mihai Eminescu, însă după cum arată încăperea, aceasta pare a fi o clădire de care nimeni nu mai are nevoie, fiind de mult timp părăsită. A venit timpul să ne întoarcem cu fața spre acest patrimoniu. Astfel încât pentru deceniile viitoare această casă să devină o platformă a dialogului între popoarele ucrainean și cel român”.

Osaciuk a mai adăugat că în colaborare se va reuși păstrarea capitalului cultural al Bucovinei și Ucrainei!

De precizat că Administrația Regională de Stat Cernăuți nu informează despre sursele de finanțare a lucrărilor de renovare.  Nici nu se amintește nimic despre contractul de demarare, avizare și autorizare a procesului de renovare a Casei Memoriale „Aron Pumnul” din Cernăuți semnat la 15 iunie a.c. în prezența consulului general al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, de academicianul Vasile Tărâțeanu, președintele Fundației „Casa Limbii Române” din Cernăuți (asociație responsabilă de proiect), Vergil Profeanu, președintele Asociației Programatică pentru Dezvoltare Durabilă din București (din partea sponsorilor din România) și Titus Scripa, directorul firmei de construcție SRL „Romtisbud” din Cernăuți, care va realiza lucrările de renovare.

Omul de afaceri George Brăiloiu a confirmat în ianuarie curent că suportă costurile lucrărilor. „Eu mi-am asumat integral costurile refacerii capitale a casei lui Aron Pumnul, profesorul lui Mihai Eminescu”, a conchis George Brăiloiu.

În acest context, inițiativa Administrației Regionale de Stat Cernăuți pare a fi una separată și sunt necesare o serie de explicații suplimentare din partea autorităților regionale privind viitorul acestei case. Care vor fi fondurile alocate de Ucraina? Se va renunța la inițiativa și bunăvoința sponsorilor din România? La aceste întrebări comunicatul Administrației Regionale de Stat nu oferă nici un răspuns, în contextul în care sponsorii din România au promis că vor finanța integral lucrările, solicitând doar un sprijin juridic și politic al autorităților ucrainene.

Casa, veche de aproximativ 200 de ani, situată pe strada Aron Pumnul nr. 19, este construită într-un autentic stil moldovenesc. De aproximativ 30 de ani, oamenii de cultură aşteaptă ca ea să găzduiască Muzeul „Mihai Eminescu”. Casa a fost eliberată în urmă cu 25 de ani, dar autorităţile nu au acţionat.

Personalitate enciclopedică pentru epoca în care a trăit, afirmându-se ca lingvist, istoric, filosof, profesor, publicist, militant politic şi animator al vieţii spirituale a românilor din Bucovina, Aron Pumnul, de la a cărui moarte s-au împlinit, pe 12 ianuarie, 155 de ani, a fost reprezentant al generaţiei paşoptiste transilvănene.

Aron Pumnul s-a născut la 27 noiembrie 1818, într-o familie din părţile Făgăraşului. După studii efectuate la Blaj şi Cluj, cu pregătire filozofică, formată mai ales în spiritul kantianismului, el a participat intens la evenimentele din timpul Revoluţiei române de la 1848 din Transilvania, influenţând şi acţiunile tinerilor intelectuali români din Blaj, al căror îndrumător spiritual era. A fost membru al comitetului românesc permanent de la Sibiu. A fost urmărit, ulterior, de autorităţi, ajungând la Bucureşti. Aici, guvernul provizoriu l-a numit comisar de propagandă. Din Bucureşti, după înăbuşirea revoluţiei, s-a refugiat la Iaşi, apoi la Cernăuţi, unde a fost primit de istoricul român Eudoxiu Hurmuzachi.

La Cernăuţi, unde a rămas până la sfârşitul vieţii, a devenit unul dintre conducătorii mişcării de renaştere naţională a românilor din Bucovina, continuând, în scris, lupta pentru drepturile românilor. În 1849, a devenit primul profesor de limba şi literatura română la liceul german din Cernăuţi. Aici a publicat lucrări de lingvistică şi de istorie literară, a scris şi un mic tratat de prozodie, „Foarma den afară a poeziei române”, referitor la versificaţia românească.

Ca profesor a exercitat o imensă influenţă asupra elevilor săi, printre care s-a aflat şi poetul Mihai Eminescu, pe care l-a găzduit în casa lui din Cernăuţi în timpul anilor de şcoală.

Marin GHERMAN, pentru Agenția BucPrress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 939


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți