Cultură
Redactor: Marin Gherman
29 decembrie 2021

A plecat dintre noi Lora Bostan, profesor la Catedra de Filologie Română și Clasică a Universității din Cernăuți

A plecat dintre noi Lora Bostan, profesor la Catedra de Filologie Română și Clasică a Universității din Cernăuți
29 decembrie 2021

A plecat dintre noi Lora Bostan, profesor la Catedra de Filologie Română și Clasică a Universității din Cernăuți

S-a retras spre ceruri Lora Bostan, profesor universitar, doctor la Catedra de Filologie Română și Clasică din cadrul Universității Naționale „Iuri Fedkovici” din Cernăuți.

Catedra, unde a activat Lora Bostan pe parcursul mai multor decenii, a anunțat în această dimineață cu adâncă durere și profund regret plecarea în veșnicie a doamnei profesor universitar.

„Doamna Lora Bostan a fost pentru mulți dintre noi un model de responsabilitate, dăruire și patriotism, manifestate cu o exemplară demnitate. Va rămâne mereu în inimile noastre. Exprimăm sincere condoleanțe familiei îndurerate”, potrivit mesajului Catedrei de Filologie Română și Clasică.

Născută la 16 iulie 1951 în Coșuleni, fostul raionul Noua Suliță din regiunea Cernăuți a fost un filolog și istoric literar. A studiat la Universitatea din Cernăuți, unde și-a obținut doctoratul în litere în 1987.

Din 1993 a condus cercul literar universitar „Mircea Streinul”. A publicat studii și eseuri despre scriitori din nordul Bucovinei. Munca sa s-a dezvoltat în colaborare cu Grigore C. Bostan, în „Pagini de literatură română, Bucovina, regiunea Cernăuți. 1775-2000”, publicată în 2000, în care se confirmă faptul că Bucovina „aparține într-un mod indisolubil patrimoniului cultural și literar românesc”.

A mai publicat sau a coordonat publicarea: „Bucovina literară”, Chișinău, 1991; „Proza bucovineană din secolul XIX – începutul secolului XX”,  Cernăuți, 1995; „Literatura română din Bucovina”, în colaborare cu Grigore C. Bostan, Cernăuți, 1995 și altele.

A fost un pilon de rezistență și dezvoltare a limbii române în Ucraina! Lora Bostan a fost un deschizător de drumuri, educând în spirit național românesc atâtea generații de profesori, jurnaliști, scriitori, oameni de cultură care constituie nucleul actual al comunității românești din nordul Bucovinei.

Centrul Media BucPress, asociația jurnaliștilor români din Ucraina,  transmite cele mai sincere condoleanțe familiei îndurerate. S-a îmbrăcat în doliu frumoasa Bucovină.

Toți cei care doresc să aducă un ultim omagiu doamnei profesor universitar doctor Lora Bostan, o poate face mâine, 30 decembrie, începând cu ora 11,00 la Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh” din centrul orașului Cernăuți.

Foștii studenți roagă să venim cu flori vii renunțând la buchetele și coroanele artificiale, ca semn că Iubita Profesoară va rămâne pururi vie în inimile noastre. Înmormântarea va avea loc după slujba religioasă de la Catedrală la cimitirul central din Cernăuți.

 

Agenția BucPress  - www.bucpress.eu

Material video


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 2115


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți