Cultură
Redactor: Svetlana Pantea
10 decembrie 2021

A fost lansat un proiect româno-ucrainean, la care participă filiala Pătrăşceni a Liceului „Vasile Bogrea” din Târnauca

A fost lansat un proiect româno-ucrainean, la care participă filiala Pătrăşceni a Liceului „Vasile Bogrea” din Târnauca
10 decembrie 2021

A fost lansat un proiect româno-ucrainean, la care participă filiala Pătrăşceni a Liceului „Vasile Bogrea” din Târnauca

Proiectul educaţional internaţional “Prietenie fără frontiere”, care a fost lansat on-line la 9 decembrie curent, în cadrul cercului pedagogic de limba ucraineană cu participarea echipei de proiect, uneşte şase parteneri din România, şi Ucraina, şi anume: Filiala Suceava a Uniunii Ucrainenilor din România, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava, Școala gimnazială  din Şerbăuţi, şcoala gimnazială „Bogdan Vodă” din Radăuţi (din partea României), filiala Pătrăşceni a Liceului „Vasile Bogrea” din Târnauca și Departamentul pentru Educație, Tineret și Sport al Administrației de Stat Raionale Herţa, actualmente din cadru primăriei comunei Herța (din partea Ucrainei).

Proiectul, derularea căruia va avea loc în perioada 2021-2022 (cu posibilitatea unei prelungiri) a fost iniţiat de profesoara Delia-Mihaela Martineac, care predă limba ucraineană în trei şcoli din judeţul Suceava, fiind şi coordonator de proiect. Din partea Ucrainei, în calitate de coordonator a fost prezentă dLarisa Găină, profesoară de limba ucraineană la şcoala primară, filiala Pătrăşceni a Liceului „Vasile Bogrea” din Târnauca.

Derularea acestui proiect de parteneriat are în vedere nevoia de a stabili noi relații între elevii care studiază limba ucraineană la școlile din județul Suceava și elevii şcolii de Cultură Generală Târnauca, ținutul Herța. “Dorim să realizăm un schimb de bune practici între părțile implicate în proiect prin derularea unor activități comune.  Această extindere a relațiilor de parteneriat este utilă pentru dezvoltarea colaborării şi derulării proiectelor comune în domeniul educațional. Scopul principal al proiectului este stimularea și valorificarea interesului elevilor și a cadrelor didactice participante față de promovarea educației, culturii și tradițiilor bucovinene în vederea păstrării limbii materne și a identității etnice”, a spus Delia-Mihaela Martineac, potrivit Radio România Internaţional.  

Proiectul vizează trei componente esențiale ce contribuie la păstrarea limbii materne și a identității etnice: educația, cultura și tradițiile. “Prin desfășurarea activităților cuprinse în acest proiect va avea loc un schimb de experiență care presupune participarea la lecții demonstrative în limba ucraineană pentru etnicii ucraineni din România și în limba română pentru etnicii români din Ucraina. De asemenea, vor fi tratate teme privitoare la poeții clasici Taras Șevcenko și Mihai Eminescu, pe de-o parte și scriitori contemporani de pe teritoriul românesc și ucrainean care scriu în limba maternă, pe de altă parte. În plus, ne dorim să promovăm și să valorificăm tradițiile celor două etnii prin realizarea unor activități practice”, a mai spus ea.

De menţionat că, în perioada de derulare a proiectului educaţional internaţional “Prietenie fără frontiere” vor avea şase activiţăţi comune, şi anume:  prezentarea proiectului în sine;  prezentare de eseuri sau proiecte ce vizează aspecte din viața și activitatea literară a unor oameni de cultură din Bucovina; sărbătorirea poetului național al Ucrainei Taras Șevcenko – Cobzarul poeziei ucrainene,  prezentarea unor obiceiuri pascale specifice zonei;  sărbătorirea poetului român, Mihai Eminescu - Luceafărul poeziei românești, precum şi o activitate de bilanţ a proiectului.

Derularea proiectului are loc cu sprijinul financiar al şcolilor implicate şi sprijinul financiar al Uniunii Ucrainenilor din România.

Agenţia BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1356


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți