Cultură
10 iunie 2021

80 de ani de la primul, cel mai mare val al deportărilor din Basarabia şi Nordul Bucovinei

80 de ani de la primul, cel mai mare val al deportărilor din Basarabia şi Nordul Bucovinei
10 iunie 2021

80 de ani de la primul, cel mai mare val al deportărilor din Basarabia şi Nordul Bucovinei

12-13 iunie 1941 – primul val de deportări din Basarabia şi Nordul Bucovinei în Siberia şi Kazahstan

Pentru locuitorii din actuala regiune Cernăuţi, 13 iunie 1941 a rămas în memorie ca cea mai tragică zi din primul an de dominaţie stalinistă.

În acea noapte infernală, din ţinutul nostru au fost deportaţi 22.147 de  oameni de diferite naţionalităţi, vârste şi profesii. În numărul lor au  intrat 6.532 de femei şi 5.240  de copii, scoşi cu forţa din casele lor, încărcaţi şi zăvorâţi în vagoane pentru vite, duşi în taigalele siberiene şi stepele pustii ale Kazahstanului.

Copiii mureau în vagoanele tixite cu lume şi mamele nu mai aveau lacrimi să plângă. Bătrânii treceau în lumea celor drepţi şi nu înţelegeau care-i vina lor faţă de puterea sovietică.

Conform datelor  intrate în posesia Centrului de Cercetări Istorice şi Culturale din Cernăuţi, în primul an de stăpânire bolşevică, din raionul Vijniţa au fost deportate 2.999  de persoane, din raionul Herţa 1.373 de osândiţi.

Din localităţile raionului Hliboca au pornit spre neagra străinătate 2.290 de oameni.

Din raionul Zastavna au apucat drumul calvarului 1.885 de bucovineni.  740  de oameni vor fi deportaţi din raionul Kelmenţi, 2.162 – din raionul Chiţmani.

Dintre cele 1.961  de persoane ale raionului Noua Suliţă, scoase în noaptea de groază şi durere, peste 700 vor fi din localitatea Mahala.

1.921  de oameni au fost duşi în Siberia din raionul Putila, 331 – din raionul Secureni. Din raionul Storojineţ vor fi deportate 2.270 de persoane, din raionul Hotin1.412.

În fosta capitală a Bucovinei, oraşul lui Alexandru cel Bun, vor fi treziţi în „zori cu rouă” 2.803 de vinovaţi fără vină.

În numărul total al deportaţilor din regiunea Cernăuţi, în anul 1941, românii au constituit 6.036 de persecutaţi.

Petru GRIOR, directorul Centrului de Cercetări Istorice și Culturale (Cernăuți)

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1024


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți