Cultură
05 ianuarie 2022

5 ianuarie 1859: Adunarea Electivă a Moldovei l-a ales in unanimitate ca domn pe Alexandru Ioan Cuza

5 ianuarie 1859: Adunarea Electivă a Moldovei l-a ales in unanimitate ca domn pe Alexandru Ioan Cuza
05 ianuarie 2022

5 ianuarie 1859: Adunarea Electivă a Moldovei l-a ales in unanimitate ca domn pe Alexandru Ioan Cuza

Campania electorală din Moldova a dus la alegerea unei adunări favorabile unirii cu Ţara Românească. Unioniştii moldoveni au putut impune cu usurinţă candidatura la domnie a colonelului Alexandru Ioan Cuza, care a fost ales domn cu unanimitate de voturi la 5/17 ianuarie 1859.

Ideea alegerii domnului moldovean şi la Bucuresti a fost oficial sugerată muntenilor de către delegatia Moldovei, care mergea spre Constantinopol pentru a anunta rezultatul alegerii de la Iasi. Alexandru Ioan Cuza a fost ales apoi şi ca domn al Tării Româneşti, pe 24 ianuarie 1859, si astfel s-a realizat Unirea Principatelor Române.

Alexandru Ioan Cuza a fost primul domnitor al Principatelor Unite (1859-1862) si României (1862-1866). Sub conducerea lui s-au dezvoltat domeniile economic, social, politic si cultural.

A fost ales domn al Moldovei la 5 ianuarie 1859, iar la 24 ianuarie al Tării Româneşti, realizându-se astfel unirea celor două provincii. Ulterior Cuza a obtinut recunoasterea unirii pe plan extern si a desăvârşit-o prin numirea unui singur guvern, fixarea noii capitale la Bucuresti (1862) si contopirea persoanelor cu drept de vot de la Iasi si Bucuresti intr-un parlament unic.

Cuza formează in 1863 un guvern sub conducerea lui Mihail Kogălniceanu (din cauza că fostul guvern nu era de accord cu unele măsuri pe care domnitorul le voia), care dizolvă Adunarea legiuitoare (2 mai 1864) si realizează secularizarea averilor mănăstiresti (decembrie 1863). Tot atunci, Cuza supune aprobării poporului, o nouă constitutie (statut) si o nouă lege electorala, si la 14 august 1864 decretează legea rurală concepută de Kogălniceanu, prin care se desfiinţa iobăgia.

Alte actiuni realizate pentru imbunatăţirea si dezvoltarea României au constat in legea pentru obligativitatea invăţământului primar, eliberarea codului civil si codului penal, dezvoltarea armatei, infiintarea unor Universităţi la Iasi (1860) si la Bucuresti (1864), etc

De asemenea a efectuat reforma agrară si electorală.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Urmăriți-ne și pe platforma Telegram

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 412


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți