Cultură
Redactor: Marin Gherman
05 iunie 2021

4 ani fără istoricul cernăuțean Ilie Luceac

4 ani fără istoricul cernăuțean Ilie Luceac
05 iunie 2021

4 ani fără istoricul cernăuțean Ilie Luceac

S-au împlinit 4 ani de la retragerea către cele veșnice a istoricului, publicistului, cercetătorului și pedagogului cernăuțean Ilie Luceac - voce emblematică și conștiință lucidă a comunității românești din Ucraina.

Ilie Luceac, născut la 2 iulie 1950, în comuna Sinăuţii de Jos (fostul judeţ Dorohoi, România), astăzi raionul Hliboca, regiunea Cernăuţi, Ucraina – decedat  la 5 iunie 2017 în or. Cernăuţi, Ucraina. Istoric, publicist, editor, cercetător, critic şi istoric literar.

Părinţii: tatăl, Luceac Vasile al lui Ion; mama, Luceac (născută Ungureanu) Profira a lui Gheorghe, fii de agricultori.

Din 1957 până în 1965 urmează şcoala primară şi medie necompletă din satul natal, Sinăuţii de Jos. Între 1965-1969 învaţă la Şcoala Normală (Liceul Pedagogic) din Cernăuţi. Studii universitare: licenţiat al Universităţii din Cernăuţi. Facultatea de Filologie (specialitatea: limba şi literatura română) (1974) şi Facultatea de Istorie (1992).

Pentru contribuția remarcabilă avută, la afirmarea și apărarea identității etnice și culturale a comunităților românești din vecinătatea țării, contribuind la strângerea legăturilor dintre românii de pretutindeni, a obținut ordinul „Meritul Cultural”, categoria F – „Promovarea culturii” (2014).

Doctor în istorie. Teza de doctorat, susţinută în iulie 2000, la Universitatea din Bucureşti, cu tema: Cultura în Bucovina în cea de a doua jumătate a secolului al XIX-lea. O analiză de caz: Familia Hurmuzaki.

Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova şi al Societății Scriitorilor din Bucovina, membru al Societăţii Scriitorilor Români din Cernăuţi. Redactor-şef adjunct la revista trimestrială de istorie şi cultură „Glasul Bucovinei”, Cernăuţi–Bucureşti, care apare din 1994 sub egida Fundaţiei Culturale Române (astăzi Institutul Cultural Român).

Profesor la Colegiul Pedagogic din Cernăuți și la Institutul Teologic Ortodox din Cernăuţi, Catedra de Jurnalism şi Traducere.

Membru fondator al Editurii „Alexandru cel Bun” din Cernăuţi. Membru activ al Institutului Român de Genealogie şi Heraldică „Sever Zotta” din Iaşi. Cercetător ştiinţific asociat la Centrul Pentru Studierea Problemelor Bucovinei, astăzi Institutul „Bucovina” (Filiala Iaşi a Academiei Române) cu sediul la Rădăuţi.

Autor de manuale pentru şcolile cu predare în limba română din Ucraina.

Ilie Luceac a făcut partea din echipa revistei „Glasul Bucovinei” de la întemeierea ei în 1994. A colaborat la reviste şi periodice din ţară şi din străinătate cu studii de critică şi istorie literară, articole despre istoria şi cultura românească din Bucovina, apărute în „Academica” (Bucureşti), „Magazin istoric” (Bucureşti), „Dosarele istoriei” (Bucureşti), „Revista Istorică” (Bucureşti), „Lettre Internationale” (ICR, București), „Glasul Bucovinei” (Cernăuţi – Bucureşti), „Codrul Cosminului” (Suceava), „România Liberă – Aldine” (Bucureşti), „Viaţa Basarabiei” (Chişinău), „Curierul Românesc” (Bucureşti), „Candela” (Suceava), „Bucovina literară” (Suceava), „Zorile Bucovinei” (Cernăuţi), „Bukovinske vice” (Cernăuţi), „Concordia” (Cernăuţi), „Libertatea cuvântului” (Cernăuţi), „Arcaşul” (Cernăuţi), „Curierul de Cernăuţi” (Cernăuţi).

Autor a sute de studii științifice și articole de presă despre viața culturală și istoria Bucovinei. Domenii de cercetare: istoria culturii şi civilizaţiei româneşti din Bucovina. A publicat trei volume despre familia Hurmuzaki din Bucovina.

1. Familia Hurmuzaki: între ideal şi realizare (O istorie a culturii româneşti din Bucovina în cea de a doua jumătate a secolului al XIXlea), Editura Alexandru cel Bun–Cernăuţi, Editura Augusta–Timişoara, 2000, 364 p. [Premiul „Eudoxiu Hurmuzaki” al Academiei Române];

2. Discursurile lui Eudoxiu Hurmuzaki în Dieta Bucovinei – Din viaţa parlamentară a Bucovinei în cea de a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Ediţie bilingvă, cu stabilire de text, prefaţă, note şi comentarii de Ilie Luceac. Traducerea textului german de Catrinel Pleşu, Institutul Cultural Român, Bucureşti, 2007, 367 p.;

3. Eudoxiu (Doxaki) Hurmuzaki (1812-1874), Cernăuţi, Editura Alexandru cel Bun, Editura DrukArt, 2015, 120 p

Colegii de la revista „Glasul Bucovinei”, fiica istoricului și prietenii de suflet au adunat în paginile unei cărți renumitele dialoguri cu bucovinenii, care de-a lungul anilor au fost publicate în revista istorie și cultură „Glasul Bucovinei” – revistă la care nu doar că a colaborat de la începuturile ei, dar pentru care a avut sentimente profunde și responsabilitatea de a elabora valoroase studii de istorie și cultură despre Bucovina istorică. Cartea „Forţa destinului sau fereastra prin care priveşti cerul (Dialoguri culturale cu bucovinenii)”, a apărut la Editura „Alexandru cel Bun” din Cernăuți în anul 2020.

Citește pe pagina Agenției BucPress: Ce frumoşi şi luminoşi sunt bucovinenii lui Ilie Luceac!

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 793


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți