Cultură
Redactor: Svetlana Pantea
02 noiembrie 2021

2 noiembrie 1854 - Se stinge din viață folcloristul, compozitorul, poetul și pedagogul Anton Pann

2 noiembrie 1854 - Se stinge din viață folcloristul, compozitorul, poetul și pedagogul Anton Pann
02 noiembrie 2021

2 noiembrie 1854 - Se stinge din viață folcloristul, compozitorul, poetul și pedagogul Anton Pann

Anton Pann a fost culegător de folclor literar și muzical, creator de cântece și de muzică religioasă și compozitorul imnului “Deșteaptǎ-te, Române!"

S-a născut în anul 1796 în comuna Sliven din Bulgaria. În anul 1810 intrǎ în corul catedralei din Chișinău, unde deprinde meșteșugul muzicii psaltice. “Eu altele n-am învăţat decât, din mica copilăria mea, mi-am bătut capul să ajung desăvârşit în meşteşugul muzicii bisericeşti" (Anton Pann). La 16 ani ajunge în București, unde se angajeazǎ paracliser la Biserica Olari, apoi cântǎreț la Biserica Sfinților și se înscrie la Școala de cântǎreți bisericești a Mitropoliei, unde studiazǎ cu Dionisie Fotino. Ȋntre 1816-1818 este elev la Școala Nicolae Șelari, unde vine în contact cu notația bizantinǎ promovatǎ de Petre Efesiul (notație stabilitǎ la Constantinopol în 1814). După acești ani de studii, Anton Pann este angajat, prima dată ca lucrător, la tipografia lui Petre Efesiul, apoi devine director. Aici a învățat meseria tiparului și a compus prima cântare religioasă. La 23 de ani e numit de Mitropolitul Dionisie Lupu în comisia pentru traducerea cântǎrilor bisericești din grecește în românește. Continuǎ sǎ cânte pe la biserici și sǎ fie profesor de muzicǎ la diverse școli. A fost cântăreț de strană nu doar la București, ci și la Scheii Brașovului, dupǎ care devine profesor de psaltichie la Râmnicu Vâlcea și la București, între anii 1842-1851. Ȋn tot acest timp, duce o intensǎ activitate de culegător de folclor, editeazǎ și tipǎrește cântece populare, melodii lǎutǎrești, literaturǎ popularǎ, cântǎ în diverse biserici pânǎ la sfârșitul vieții, fiind rǎpus de tifos în 2 noiembrie 1854, la București, potrivit ziarul lumina.  

Anton Pann a avut un rol important în culegerea folclorului românesc și notarea sa pentru publicul larg. Astfel, în 1837, compozitorul tipărește a doua ediție  din “Poezii deosebite sau Cântece de lume”.În 1845 apare prima sa carte din tipografia lui, Bazul teoretic și practic al muzicii bisericești sau Gramatica melodică. În anii următori sunt tipărite aici alte cinci: două profane - Poezii populare și un Calendar pe 1847, două de muzică bisericească Irmologhiu sau Catavasier, Epitaful și a treia ediție de Versuri musicești. În 1847 tipărește 11 volume: câteva cu cântări bisericești precum Rânduiala Sf. Liturghii, Prescurtarea din Bazul muzicii bisericești și din Anastasimatar; Paresimier și Heruvico-Kinonicar și câteva cărți laice precum: Fabule și istorioare (ediția a II-a), un Calendar și două cărți. În timpul Revoluției din 1848, Anton Pann se afla în Râmnicu Vâlcea. Aici compune imnul Deșteaptă-te, Române! Melodia scrisă de Anton Pann are la bazǎ versurile lui Andrei Mureșianu. Existǎ mari asemǎnǎri cu o altǎ melodie a sa, "Din sânul maicii mele", romanțǎ publicatǎ în august 1832 pe versurile lui Grigore Alexandrescu.

Cele mai importante culegeri ale sale sunt: - Versuri musicești "(1822,1830);  Poezii deosebite sau Cântece de lume (1831); Poezii ce se cântǎ la nașterea Domnului nostru Iisus Hristos (1846); Cântece de stea sau Versuri ce se cântǎ la nașterea Domnului nostru Iisus Hristos (1846);  Spitalul amorului sau Cântătorul dorului (1850, 1952).

Agenţia BucPress - www.bucpress.eu 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 496


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți