Cultură
Redactor: BucPress
26 octombrie 2021

165 de ani de la nașterea istoricului Dimitrie Onciul

165 de ani de la nașterea istoricului Dimitrie Onciul
26 octombrie 2021

165 de ani de la nașterea istoricului Dimitrie Onciul

Istoricul Dimitrie Onciul a fost membru titular, vicepreşedinte şi preşedinte al Academiei Române. Acesta s-a născut la 26 octombrie  1856, la Straja, în judeţul Suceava și a avut o viață demnă de povestit mai departe.

Dimitrie Onciul a fost absolvent de Istorie și Geografie, între anii 1876-1879, la Cernăuți. Pentru că și-a dorit să învețe și mai mult, el și-a continuat specializarea la Viena, în perioada anilor 1879 și 1881. Pe atunci când era doar un student, el era membru al Societăţii „Arboroasa” şi a fost iniţiator şi fondator al Societăţii studenţeşti „Junimea”. Mai târziu, Onciul a fost ales președinte al Junimii. A făcut studii de epigrafie latină, diplomatică, paleografie şi sigilografie la Universitatea şi Institutul de Istorie Austriacă din Viena și a început să studieze mai multe limbi străine.

În anul 1884, şi-a susţinut, la Universitatea din Cernăuţi, teza de doctorat cu titlul „Uber die Anfage des Romanichen Staatwesens”. Din dorința de a-i învăța și pe ceilalți cunoștințele sale, el devenit și profesor la Liceul şi la Şcoala Normală din Cernăuţi, în perioada 1885-1896. La prestigioasa instituție de învățământ, renumitul om de cultură a predat Istoria şi Limba Română. În perioada 1896-1923, a fost profesor de Istorie veche a românilor la Universitatea din Bucureşti. De asemenea, a fost decan al Facultăţii de Litere în perioada anilor 1919-1923, fiind unul dintre cele mai apreciate cadre didactice din România.

Atunci când a devenit președinte general al Comisiunii Monumentelor Istorice, în 1919, el a inaugurat cercetările arheologice medievale, fiind preocupat mai ales de salvarea monumentului de la Curtea de Argeş. Zi de zi, Dimitrie Onciul mergea prin țară, pentru a descoperi care sunt locurile în care este nevoie să intervină. A condus Arhivele Statului din Bucureşti, în această calitate întemeind, în 1922, Comisia Consultativă Heraldică. Tot el a fost și  prim preşedinte al Comisiei.

Dimitrie Onciul, creatorul Şcolii critice

A fost considerat creatorul Şcolii critice în istoriografia română. Activitatea de cercetare a istoricului fiind bazată în general pe originea şi dezvoltarea poporului român şi modul de formare al Ţărilor Române ca state de sine stătătoare.

Câteva dintre renumitele sale opere au fost: „Dragoş şi Bogdan, fondatorii principatului românesc” (1884), 1Teoria lui Roesler. Studii asupra stăruinţei românilor în Dacia Traiană de A. D. Xenepopol. Dare de seamă critică” (1885), ”Radul Negru şi originele Principatului Ţări Româneşti” (1891-1892), „Tradiţia istorică în chestiunea originilor române” (1907 și multe altele.

Datorită studiilor sale și cercetărilor de mare succes, renumitul istoric a publicat o serie de documente descoperite în arhive în perioada în care a locuit la Viena. Printre acestea se află:

A publicat documente descoperite în arhive, la Viena, între care: „Acte privitoare la instalarea episcopului Dosoftei în Cernăuţi la 30 ianuarie 1872. Culegere din Arhiva Ministerului I.R. de Războiu din Viena”, 1890 și „Documente inedite privitoare la istoria românilor”, 1392.

În anul 1923, pe data de 20 martie, Dimitrie Onciul avea să moară la București, lăsând în urma sa capodopere istorice și o vastă comoară de studiu pentru iubitorii de istorie de la nivel național și chiar internațional.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Urmăriți-ne și pe platforma Telegram

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 477


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți