Cultură
10 martie 2021

150 de ani de la moartea lui Alexandru Hurmuzachi, membru fondator al Societăţii Academice Române

150 de ani de la moartea lui Alexandru Hurmuzachi, membru fondator al Societăţii Academice Române
10 martie 2021

150 de ani de la moartea lui Alexandru Hurmuzachi, membru fondator al Societăţii Academice Române

Alexandru Hurmuzachi, publicist şi om politic, membru fondator al Societăţii Academice Române, s-a născut la 16 august 1823 la Cernauca-Cernăuţi şi este frate cu Gheorghe, Eudoxiu şi Constantin, alcătuind toţi un puternic grup de sprijinire a culturii şi literaturii române din Bucovina, se arată în "Dicţionarul general al literaturii române" apărut sub egida Academiei Române (Ed. Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2005).

A terminat şcoala primară, gimnaziul şi liceul german la Cernăuţi, apoi a absolvit, în 1845, Facultatea de Drept din Viena. A fost unul dintre fruntaşii mişcării naţionale din Bucovina şi a militat pentru apărarea culturii, limbii şi literaturii naţionale. A contribuit la apariţia ziarului "Bucovina", din a cărui redacţie a făcut parte şi pe care a condus-o începând din 1850.

De asemenea, a contribuit la organizarea Reuniunii Române de Leptură din Cernăuţi (19 apr./1 mai 1862), devenită apoi "Societatea pentru Cultura şi Literatura Română din Bucovina" (1865), indică şi dicţionarul "Membrii Academiei Române (1866-2003)" (Ed. Enciclopedică/Ed. Academiei Române, Bucureşti, 2003).

A desfăşurat şi o intensă activitate politică: deputat în Dieta Bucovinei şi în Parlamentul de la Viena. Pentru poziţia sa politică în favoarea unităţii naţionale a românilor a fost arestat şi închis. Membru fondator al Societăţii Academice Române (22 apr. 1866).

A murit la 8 martie 1871 la Napoli (Italia).

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 801


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți