Politică
26 februarie 2020

Școlile românești din Ucraina - sub ”lupa” Ministerului educației de la Kiev

Școlile românești din Ucraina - sub ”lupa” Ministerului educației de la Kiev

În regiunile Cernăuți și Transcarpatia s-a aflat într-o vizită de două zile o delegație oficială de la Ministerul Învățământului și Științei din Ucraina în frunte cu Liubomira Mandzii, adjunctul ministrului educației de la Kiev.

În nordul Bucovinei oaspeții au avut un program foarte încărcat, întâlniri cu autoritățile locale și cadrele didactice, directorii unor instituții de învățământ, vizite de documentare, participând totodată și la o ”masă rotundă”, organizată în incinta administrației regionale de stat Cernăuți, la care au fost invitați majoritatea profesorilor de limbă și literatură ucraineană din școlile cu predarea disciplinelor în limba română din regiunea Cernăuți.

La întâlnirea cu adjunctul ministrului Învățământului și Științei de la Kiev au fost invitați  să participe și reprezentanții mediului asociativ românesc din regiunea Cernăuți, care au asistat, de fapt, la o întâlnire de prezentare a standardului de stat în învățământul secundar din Ucraina. Din păcate, încercările de a aborda subiectul legilor care îngrădesc dreptul la învățământ în limba maternă a fost blocat de reprezentanții Ministerului de la Kiev, care subliniau că acesta este un subiect politic, iar Curtea Constituțională de la Kiev a recunoscut că Legea Educației corespunde cu Legea Fundamentală a Ucrainei.

Așadar, reprezentanții mediului asociativ românesc prezenți la întrunire într-un număr destul de mare au asistat la o întâlnire de natură tehnică, iar tema ”mesei rotunde” nici nu le-a fost anunțată.

În același timp, experții comunității românești din Ucraina au adus critici standardelor propuse de Kiev pentru că vin în contradicție cu Legea Învățământului secundar din Ucraina, iar orele tot mai puține la limba și literatura română nu vor permite ca limba maternă să fie studiată suficient de către etnicii români din Ucraina.

Opiniile celor prezenți au fost diverse. Printre liderii mediului asociativ românesc prezenți la întâlnirea cu oficialitățile de la Kiev s-a numărat și academicianul Vasile Tărâțeanu, președintele Centrului Cultural Român ”Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuți, care este categoric împotriva acestor standarde.  

Nicolae Șapcă, vice președinte al Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina ”Mihai Eminescu” este de părere că limba maternă trebuie să fie limba de bază în instituțiile de învățământ mediu din Ucraina.

În cadrul ”mesei rotunde” doamna Aurica Bojescu, secretară responsabilă a Uniunii Interregionale ”Comunitatea Românească din Ucraina” a adresat mai multe întrebări reprezentanților ministerului de la Kiev, venind chiar cu unele propuneri concrete, care ar putea fi de folos școlilor cu predarea disciplinelor în limba română din Ucraina.

Reporterii BucPress au realizat și un reportaj video pe care-l puteți viziona în subsolul acestei informații.

Agenţia BucPress – www.bucpress.eu

Material video
BucPress TV La Cernăuți s-a aflat într-o vizită adjunctul ministrului educației din Ucraina, Liubomira Mandzii, care s-a întâlnit și cu profesorii de limbă și literatură ucraineană din școlile cu predarea disciplinilor în limba română din regiunea Cernăuți. Despre ce s-a discutat la acea întâlnire și la ce concluzie au ajuns reprezentanții mediului asociativ românesc din Ucraina, prezenți și ei la întâlnirea cu oficialitățile de la Kiev - în reportajul care urmează.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1025

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți