Știri Politică
14 iunie 2018

Pagina de istorie: Iadul deportărilor în Siberia, văzut prin ochii unei bucovinence

Pagina de istorie: Iadul deportărilor în Siberia, văzut prin ochii unei bucovinence

Anița Nandriș-Cudla a fost nevoită să-și trăiască 20 de ani din viață în Siberia… A supraviețuit, împreună cu copiii ei, deportării în nordul Siberiei. Soțul ei a murit pe drum. După moartea lui Stalin, s-au întors acasă, lângă Cernăuți, unde și-au găsit gospodăria ocupată de alții, aduși de sovietici în Bucovina. Dar cu o voință extraordinară, au muncit și și-au refăcut, atât cât au putut, viețile distruse de sovietici.

În 14 iunie 1941, sute de mii de polonezi și de români erau deportați, din ordinul lui Stalin, din teritoriile ocupate de URSS, în Siberia, în republicile sovietice din Asia Centrală sau dincolo de Cercul Polar. Aceste deportări au distrus destine și au provocat suferințe de neimaginat victimelor dictatorului communist, potrivit RFI România.

În iunie 1941, Stalin a decis să transforme ocupația sovietică din Polonia, Țările Baltice, Bucovina de Nord și Basarabia într-o reeditare a robiei babiloniene. Drept urmare, sute de mii de oameni din teritoriile cotropite de URSS au fost deportați peste noapte. Peste 300.000 de polonezi au fost trimiși în Siberia sau în Asia Centrală. Lor li s-au alăturat în adevărate trenuri ale morții, trimise spre Est sau spre Nord, zeci de mii de români deportați din Basarabia și din Bucovina de Nord. Din Basarabia, în această etapă, au fost duși în robie peste 30.000 de oameni, iar de-a lungul timpului Stalin a organizat trei mari valuri de deportări.

Operațiunea de deportare a început în noaptea de 12 spre 13 iunie, iar în 14 iunie a ajuns la apogeu. Deportările aveau loc după un scenariu prestabilit. Noaptea, o echipă formată din lucrători ai temutului NKVD bătea la ușa gospodarilor. Oamenii, treziți din somn, primeau ordinul ca într-un sfert de oră să fie gata de plecare. Fiecare membru al familiei avea voie să ia cu el bagaje de doar 10 kilograme, iar în stațiile de cale ferată, în care deportații erau îngrămădiți în vagoane de vite, familiile erau despărțite. Bărbații și tinerii erau duși într-o parte, iar femeile, copiii mici și bătrâni urcau în alte garnituri de tren. Cel mai adesea, deportații nu primeau nici hrană și nici apă.

Culmea cinismului, sovieticii scriau pe vagoanele în care înghesuiau până la 100 de persoane că deportații sunt muncitori din România care au fugit de jugul capitalist.

Uneori, deportații primeau doar câte 200 de grame de apă pe zi, iar hrană doar pește sărat, care le provoca o sete cumplită. Numărul deceselor era foarte mare, în fiecare garnitură de tren.

O săteancă din Bucovina de Nord, Anița Nandriș-Cudla, care a petrecut în Siberia 20 de ani, a descris într-un jurnal scris în graiul local, iadul deportărilor sovietice și înfometarea la care erau supuși deportații:

”Și așa am stat vro douăzeci de zile în vagoane. La început s-a mai ținut lumia, dar mai pe urmă vedeai când să opria trenul, îl scotia pe unul leșinat și îl ținea să ia oliacă de aer. Pe altu îl scotea mort și rămânia pe pironu gării. Ce facia pe urmă cu el, noi nu știm. La altă gară vedeai că îl scotia pe unu eșit din minte. Răcnia, cânta, săria, așa ca omul stricat de cap. Se lua mult pe gânduri și îndată își tulbura capul. Șediam și eu tristă, mă uitam la copii și mă gândiam numai la Dumnezeu. Și mă rugam să-mi dăruiască putere să pot rezista la toate câte vin înainte. Ni-a dus cu trenu până în orașul Omsc. Era un aier greu în vagon, de nu avei cu ce respira”.

Anuța Nandriș-Cudla a supraviețuit, împreună cu copiii ei, deportării în nordul Siberiei. Soțul ei a murit pe drum. După moartea lui Stalin, s-au întors acasă, lângă Cernăuți, unde și-au găsit gospodăria ocupată de alții, aduși de sovietici în Bucovina. Dar cu o voință extraordinară, au muncit și și-au refăcut, atât cât au putut, viețile distruse de sovietici, potrivit RFI România.

BucPress

Distribuie:
Vizualizări: 1076

Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Cernăuți live
Proiect realizat cu sprijinul:
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2019 BucPress - Toate drepturile rezervate